04 юни 2009

От трън, та на глог

Миналата седмица Народното събрание избра управител и подуправител на БНБ. Няма да се спирам на факта, че този избор беше в нарушение на закона и може да създаде доста любопитни прецеденти. По-интересното обаче са избраните личности. За доста хора може и да е логично преизбирането на Иван Искров, но според слуховете, които се въртят в тесни кръгове, отношенията между БНБ и ЕЦБ са далеч от блестящи. Не малък принос за това има и въпросната личност. Ако от ЕЦБ са имали някаква надежда за нормализиране на отношенията след избора на нов управител, то те ще трябва да изчакат още 6 години.

Изборът на Николай Неновски е още по-странен за мен. Разбира се, той е уважавана личност сред българските академични среди, но просто не е за тази позиция. За предишния си престой в управителния съвет на БНБ е успял да поработи доста върху имиджа си на „некадърник“, така че не се ползва с голямо уважение сред служителите на БНБ. Сега, като ръководител на част от тях, той най-вероятно ще се изправи пред сериозни кадрови проблеми, тъй като сигурно част от хората ще си вдигнат чукалата. И това не е всичко.

Преди около 3 години присъствах на една сбирка, на която Неновски споделяше свои мисли на някаква тема. Тогава той в качеството си на член на управителния съвет на БНБ пред една сурия непознати изтърси, че ЕЦБ имат грешни схващания за провеждането на парична политика, но те в БНБ нямали избор и трябвало да изпълняват предписанията на ЕЦБ (в термините на синхронизиране на правна рамка и изграждана на аналитичен капацитет). Лично според него в изграждането на някакви DSGE модели нямало смисъл, защото философията е сбъркана. Представете си този, конфронтирал се с ЕЦБ човек, като шеф на „Емисионно“. Аз лично си го представям като приемане на еврото след минимум 8 години.

Поради тази причина силно се надявам следващото Народно събрание да сметне назначаването на тези двамата за акт без правни последици и съответно да направи нов избор в уредения от закона срок. Пък нека двамата хубавци да обжалват.

2 коментара:

Анонимен каза...

Ако отчетеш и някои други подобни назначения, не само с БНБ/ЕЦБ ще е интересно... Един цитат, едва ли има нужда да казвам от кого. Имената говорят сами за себе си:

"В тази връзка за цялостното ми израстване до момента бяха много важни двама души. Единият е моят научен ръководител на доктората проф. Николай Неновски. Той беше шест години член на управителния съвет на БНБ. И другият е министърът на финансите Пламен Орешарски, с когото през тези години сформирахме наистина много добър екип. Той помогна за израстването ми като мениджър."

dvasilev каза...

То само този цитат да беше забавен от цялото интервю, щеше да е добре.
Така или иначе интервюто говори доста добре за назначението и няма какво да му се коментира. Просто ще имаме една много послушна комисия.

Обаче между двете назначения има една много съществена разлика. Единият осъзнава, че не е за там, но го бутат, а другият не.