07 юни 2009

Улов

1 коментар:

Радко Миланов каза...

Здравейте
Харесва ми Вашият блог и мисля че можем да си бъдем взаимно полезни като Ви препоръчам новина, която би била интересна на Вашите читатели.

Поздрави
Радко Миланов

Излъган.ком

Социални уебсайтове се борят за правата ни

Проектът Излъган има за цел да предпазва от измами потребителите чрез общодостъпна база данни със сигнали на хора и организации, пострадали от некоректни действия на работодатели, фирми и частни лица.
Сигналите за нарушения се систематизират в сайта според типа нарушение и името на нарушителя, като тяхната достоверност може да се доказва чрез допълнително приложени документи, аудио записи, снимков материал и др.
За по-малко от половин година след създаването си, izlugan.com е вече сред 100 000 най-посещавани сайтове в световен мащаб според alexa.com. От началото на годината досега, посетителите на izlugan.com са се увеличили многократно, като началото на януари техният брой е близо 200, а днес сайтът генерира не по-малко от 5 000 уникални посещения ежедневно. Общият брой на постъпилите сигнали за периода е 520.
Всеки български или чуждестранен гражданин може да сигнализира в сайта за нарушение от страна на частно лице, фирма или организация за действия от тяхна страна, които нарушават правата на потребителите. Сайтът е съобразен с правото на отговор и предоставя възможност на фирмата/частното лице, за което се отнася конкретният сигнал, да защити името си, като изпрати възражение, което се качва на интернет страницата.
Уникалното на проекта Излъган, което го отличава от съществуващи вече сайтове с подобна тематика, е фактът, че екипът посредничи между жалбоподателя и конкретната фирма чрез телефонни разговори и електронна поща за решаване на случая по изгоден за двете страни начин. Веднъж попаднал в системата на Излъган, всеки сигнал се потвърждава чрез телефонен разговор или е-мейл с подателя, след което се прави опит за връзка със съответната фирма или частно лице, срещу които е постъпила жалбата.
Амбицията на екипа е сайтът да се превърне в основен превантивен фактор, който ще бъде в помощ на всеки, който си търси нова работа или възнамерява да се възползва от услугите на частни търговски лица, дружества и организации. Достатъчно е да се напише дадено име в търсачката на www.izlugan.com, за да се провери дали са налице случаи на съмнителни или незаконни действия от странана на проверяваната фирма.
За по-голяма ефективност проектът предвижда сформирането на разследващ репортерски екип, който ще търси защита правата на потребителите при по-сложни случаи, в които се изисква медиен натиск. Репортажите ще бъдат излъчвани на сайта www.izlugan.com, като за в бъдеще се предвижда и сътрудничество с телевизионно предаване.
Идеята Излъган възниква през март 2008. Проектът е дело на един човек, който без финансовата помощ на фирми или организации разработва цялостната концепция. Първата официална версия на сайта стартира в мрежата през декември 2008 г. В момента Излъган е официално регистрирана търговска марка с професионален дизайн във Версия 1.3 Pro. Сайтът предлага голям набор от инструменти за своите потребители, както и обстойно меню ПОМОЩ, разясняващо тяхното ползване.
Плановете на екипа са сайтът да се усъвършенства постоянно с цел неговото оптимално функциониране и постигане на ефективна защита правата на потребителите.

Радко Миланов
inspironadmin@gmail.com