07 февруари 2007

ДДС неволи

Навремето, когато стана задължително да се подават дневниците по ДДС на магнитен носител, целият счетоводен бизнес се движеше под ДОС и някак си логично от Главна данъчна дирекция предоставиха софтуер, който работеше под ДОС. Първите версии на този софтуер бяха набързо написани и да не бяха много удобни. Тогава се изхитрих да правя дневници по ДДС на Excel. Схемата беше много проста. Въвеждаха се дневниците в електронна таблица (бях направил специален template), експортираха се в csv файл, прекарваха се през една ДОС-овска програма (защо не го направих на Excel-ския Basic не ми е ясно), която бях писал, и накрая се пръкваха файловете готови за данъчните. Който се е занимавал да прави програма за генериране на такива файлове, предполагам знае, че проверките в данъчната служба са малко особени и дори да е генерирал файл по спецификацията, която се публикува в някакво приложение има не малка вероятност генерираните файлове да бъдат върнати. Та последния етап от цялата процедура включваше импортиране на генерираните от мен файлове в програмата на данъчните, и записване на файловете на дискета през нея.

Въпреки, че така описана цялата процедура изглежда доста сложно, всичко ставаше за нула време при добра концентрация. Печелеха се следните неща. Първо дневниците можеха да се печатат на какъвто искаш принтер, а не само на широк матричен и лесно се пропускаха всички празни колони. Второ данните се въвеждаха доста по-бързо, заради автоматичното попълване на имена от страна на Excel-а, както и използването на формули за смятане на разни ставки. А и не на последно място около 40% от фактурите се издаваха от една програма, която ги експортираше в csv.

Тази процедура се използва и досега, нищо че през това време програмата на данъчните е поправена от гледна точка на бързо въвеждане на данни, спря да се използва програмата, която експортваше издадените фактури в csv файл и се появиха доста програми за Windows, които трябва да са по приветливи (като съм гледал програмата на Микроинвест, съм оставал с впечатление, че е правена за счетоводители от 0 до 3 годишна възраст. Толкова е шарена.) Обаче с последните промени на закона за ДДС и коренното променяне на формата на файловете се оказа, че трябва да се правят промени. Негативите от програмата на данъчните си остава необходимостта от матричен принтер. Windows-ки програми не искам да ползвам. От една страна фирмите, които ги разработват изкара версии преди няколко дни, а от друга страна мигрирам всичко под Linux и не ми се разправя с някакви емулации.

Тъй като бях затрил изходния код на програма, която бях писал и се налагаше да почна от чисто, то реших като правя новите неща направо използвайки QT, така че да ги вкарам после лесно в RDSuite. Тъй като не обичам половинчати работи се наложи да направя plugin за кодовата таблица MIK, дето се е ползвала едно време под ДОС. Направих си и всички структури, които съдържат дневниците и генерират в последствие файловете за дискетата. Набързо налях в тях данни от csv файловете, които генерирам през електронната таблица и реших да тествам дали всичко е наред. Критерият беше дали програмата на данъчните ще поеме моите файлове.

Както може да се очаква нещата не минаха гладко. Непрекъснато се сблъсквах с това съобщение.


Пооправих няколко неща, които бях сбъркал, но резултата беше същия. Явно пропусках нещо съществено и щом програмата на компютъра не ще да ги поеме нещата, то в данъчната служба едва ли ще е нещо по-различно. Мислех си, че е бъг в системата и изтеглих по-нова версия, но без резултат. В момент на отчаяние реших да пробвам да въведа някакви данни в програмата на данъчните, да ги запиша на дискета и после да ги импортирам от там в програмата на данъчните. За мое учудване съобщението за грешка остана. И тогава разбрах, че просто импортирането от дискета не работи и напразно съм се взирал в последния един час, къде е проблемът. Импортирах файловете от директория на диска (виж картинката отдолу) и нещата заспаха.


Разбира се, програмата, която писах за целта се мисля да я развия в някакво по-сериозно приложение с интерфейс и прочие, което ще бъде част от RDSuite и да може да си се ползва от всеки под Linux. Въпреки че не знам до колко това има смисъл, като гледам как RDSuite се сваля основно от Windows потребители.

И най-накрая само да отбележа, че DosBox е доста добър емулатор и фирмите, които правят счетоводен и складов софтуер, могат доста лесно да стъпят в Linux сегмента, като извадят от архивите старите си ДОС-овски програми, колкото да видят колко е голям пазара и ако отговаря на очакванията им да почнат на пишат native Linux приложения.

Няма коментари: