24 март 2009

Икономическите диспути

За мен икономическите диспути имат нещо доста общо с шаха. Както в шаха първите десетина хода са предварително премислени и всеки от играчите малко или много механично е запомнил какви са възможните варианти, плюсовете и минусите и съответно се мъчи максимално да изненада опонента си, така и при икономическите диспути има стандартна серия от аргументи и контрааргументи, чрез които може са поддържа или отрича дадена теза. И в двата случая непремерената агресия може да се накаже жестоко, така че човек трябва добре да подбира офанзивните си ходове, за да не попадне в небрано лозе. Колкото е по-опитен човек, толкова възгледите му са концентрирани върху това да не загуби играта/диспута, отколкото да спечели на всяка цена.

Удовлетворението от наблюдаването на игра/диспут е в правопропорционална зависимост от опитността на участниците. По отношение икономическите диспути съм имал възможност да наблюдавам дискусии между хора с доста голям опит защитаващи противоположни тези (нещо невероятно е за гледане), между хора с голям опит и такива дето са научили два три стандартни аргумента (ако някой си мисли, че получава гавра с труп жестоко се лъже, защото в такива ситуации по-силната страна обикновено действа джентълменски, без да накърнява достойнството на по-слабата) и разбира се последния вариант, когато и двете диспутиращи страни са гола вода и се получава нещо като шахматен турнир за деца в предучилищна възраст.

За съжаление в България качеството на икономическите диспути е основно в последната група. В общи линии едната страна ръси глупости и другата страна вместо да я постави на място, ръси други глупости. В крайна сметка имаме изказани двете тези, но аргументите около тях ги няма. Съпоставките между двете тези също ги няма и за непредубедения наблюдател му е трудно да се ориентира в цялата обстановка. След като „водещите” ни икономисти са на това дередже, то какво остава за модераторите на такава дискусия и циркът стана пълен.

Довечера по БНТ ще има такъв цирк. В предаването Референдум ще се срещнат икономическия екип на ГЕРБ (интересно ми що за животно е това и дали изобщо съществува) срещу този на БСП (за който също ми е интересно, кое от идеологическите им течения в партията ще има представителност и до колко посланията ще се различават от тези на правителството, където НДСВ има не малка въздържаща функция за глупостите на БСП). Като се има предвид как лидерите на двете партии си мерят пишките в последно време, то този сблъсък ми изглежда обещаващ. В тази ситуация на мен не ми остава нищо друго освен да се заредя с пуканки.

Няма коментари: