21 юли 2005

Наглостта на МТел и Транскарт

От доста време се чудя дали да си извадя кредитна карта. Голяма гъзария ми се струва. Не е нужно да се носят пари, разплащанията с нея са безплатни (за разлика от дебетните карти), може да се поръчват неща от интернет (последното може и да е недостатък, че туку виж съм инвестирал бая в amazon.com) и вече има доста места, където може да се ползва (магазини, заведения и т.н) и съответния персонал има тренинг. Не е като едно време преди 4-5 години. Едни мои познати навремето бяха посетили една кръчма, в която можеше да се плаща с Visa карти. Като решили да си тръгнат за майтап решили да ползват кредитните си карти, нищо че могли да платят в брой. Реакцията на сервитьора била забележителна - първо прибледнял, а после още един час се чудел какво да прави. Но както вече казах, това е минало и да имаш карта е гъзария. Единственото лошо е, че може би не усещаш как си харчиш парите.

Та седя аз чудейки се да си вадя ли карта или не, премисляйки аргументите за и против и нещеш ли получавам писмо от МТел или поне си мисля, че е от тях. Адресът за обратна връзка е на Танскарт, но вътре е подписано от Екипът на МТел. Ако МТел са ми дали адреса за коренспонденция на трето лице, определено правят много лошо впечатление. Както и да е, да минем към съдържанието на писмото. Казват ми, че съм бил лоялен клиент (явно ми четкат самочувствието) и получавам кредитна карта ТРАНСКАРТ. Много хубаво, ама защо трябва да ми пращат и вече издадената карта. А ако не искам? Цялата работа много наподобява на просещите младежи по улицата, които гледат да ти пъхнат нещо в ръцете, да ти привлекат вниманието, да не може да им откажеш и да попаднеш в капана. Определено не им прави чест на МТел този подход. Според мен е много по-коректно да ми пратят писмо, че така и така имат съвместно мероприятие с някой си и ако искам да се възползвам от това нещо, да отида еди къде си и да направя еди какво си, много по-неангажиращо е. След първоначалния стрес, започнах да мисля с какви данни за мен разполага Транскарт. В плика имаше и приложен договор, непопълнен, който трябваше да попълня и занеса някъде. Успокоих се малко, значи все пак Транскарт най-вероятно не ми знаеха ЕГН-то и разни други данни от личната карта. Добре, явно адвокатите правилно са били посъветвали маркетинговия отдел докъде може да им се простира глупостта. Започвам да се замислям дали пък да не се възползвам от това и гледам какви са условията. Попълвам договора, занасям го някъде и пращам SMS. Просто, ясно и безпроблемно. Да, ама не? Има и още едно условие: пригответе копие на личната си карта (лице и гръб), напишете на копието "вярно с оригинала" и се подпишете и занесете копието на личната Ви карта заедно с договора. Тези явно са малоумни. За какво им е копие на личната карта, след като повече от половината данни от нея трябва да се попълнят в договора и този, който би ми приел договора може да ги сравни за достоверност. Явно имат и други съображения, което съчетано с това, че искат и детайлен опис на движимото и недвижимото имущество предизвиква моето въобръжение за потенциални злоупотреби и далавери. Мошеници, веднага ги отсвирих. Не стига, че се натрапват, ами искат майка си и баща си. Разбира се този случай се разшумя от други клиенти на МТел в пресата, но за мен като че ли случая бе приключил. Обаче след известно време от МТел имаха наглостта да ми изпратят следния императивен SMS: Vashata kreditna karta Transcard s nachalen limit 500 lv e izpratena. Aktiviraite ia vednaga i pazaruvaite s otstupka! Za poveche informacia *77. Глупаци, кои са те, че да ми казват какво да правя. Да тръгне и третия GSM и ще видя накъде ще ги отсвиря.

Та така. Продължавам да седя и да се чудя, да си вадя ли кредитна карта или откъде. Като че ли за мен това, което е важно да мога да я зареждам лесно с пари (за предпочитане от банкомат през дебитна карта), а не да се мотая по банкови клонове или недай си боже по бензиностанции. Точно така, за транскарт, трябва да знаете къде има бензиностанции на Лукойл и Петрол, за да си погасявате плащанията. Като се има предвид, че повечето бензиностанции не са много достъпни с градски транспорт, за доста от клиентите им това би било едно добре предизвикателство.

Та предвид казаното, наколко съвета от мен:
  1. Недейте да си вадите "кредитна" карта от Транскарт. Много подозрителни ми се виждат, а на всичкото от горе не са и банкова институция. Последното съчетано с горчивия опит на доста българи с други небанкови институции през 1995-1996 те кара да бъдеш доста внимателен. Незнам защо БНБ не иска да си втвърди позициите спрямо тях.
  2. Ако се чудите дали да ставате клиент на МТел, по-добре помислете още веднъж. За мен поне те са се доказали като фирма, която не уважава личното пространсво на клиента. Последното разбира се не означава, че Глобул са по-добри, за там все още нямам наблюдения.

3 коментара:

Анонимен каза...

Ти идиот ли си или какво????????????????? Изобщо и не си прочел за какво става въпрос относно тази карта Транскарт!
Дали ще напишеш имуществото, с което разполагаш или не е все тая, защото какъвто и кредит да имаш, ти отговаряш за него с цялото имущество, което притежаваш. И нещо друго, тъй като съм се интересувала по въпроса, Мтел предоставят на Транскарт единствено и само КЛУБНИЯ НОМЕР на клиента, включен в промоцията, а това дали ще активираш картата или не си е лично твоя работа, Транскарт няма да загинат без смръдливия ти задник, включен в системата им. До момента имат около 500 000 клиенти, почвечето от които корпоративни с хиляди карти и изобщо не им пука дали някой консервативен българин с мислене от Тошово време ще изави желание да се присъедини към тях.
Извинения за тона, но не бих могла да отговоря по друг начин на простотията, която прочетох.

dvasilev каза...

Не се притеснявай за тона. Явно си някой "селянин", който работи за Транскарт, и има "завидно" отношение към потенциални клиенти, което ме навежда на мисълта, че мнението ми за въпросната фирма е било правилно. Като гледам из други блогове, явно в Транскарт са скарани с доброто обслужване. Ако ми беше прочел внимателно коментара, щеше да видиш, че единственото ми негодувание към Транскарт е фактът, че искат копие от личната карта с надпис "вярно с оригинала". Като си толкова умен може ли да ми обясниш за какво е необходимо това, защото според мен е излишно. Нали цялата информация я има в договора. За твое сведение мога да ти кажа, че ако ми дадеш такова копие от личната карта заедно с опис на недвижимото ти имущество, няма да срещна кой знае каква трудност да го прехвърля на който си искам. Като гледам как разни хорица се жалват по предавания от сорта на "Частен случай", виждам че стават доста лесно такива далавери.
Освен това за твоя информация мога да ти кажа, че собствеността върху основното ми жилище е законово гарантирана, независимо колко пари дължа на банкова или небанкова институция, освен ако не е уговорено друго. Така, че колкото и пари да дължа на прехвалената ти Транскрат, те не могат да ми вземат жилището по законен начин.
Иначе за Транскарт не ми пука много, защото не могат да ми бъда от полза. Така или иначе, ако искам да им ползвам услугите трябва да си мотая да търся някакви бензиностанции из някакви ливади. Иначе знам от къде са тръгнали Транскарт и въпреки "многото" клиенти, за които твърдиш, явно са го закъсали (то таз система дето струва майка си и баща си, за да се изплати трябва да се натоварва доста), иначе нямаше да прибягват до СПАМ услугите на МТел и да навлизат в пазарна ниша по начин, за който може да се каже, че заобикаля регулациите на БНБ.

Анонимен каза...

транскарт не е лоша карта,малко прекаляваш с параноята.не си мисли че ако дължиш пари имаш закрила от закона,иманякъкъв несеквестируем минимум но може да си гледаш телевизора пред блока в градинката.няма никаква гаранция ако дължиш пари особенно ако са много.за копие на личната карта и подпис с вярно с оригинала-така го иска закона.