19 декември 2006

Стотинките в магазините

Едно от нещата, които мразя, когато ходя на пазар, е необходимоста да имам монети с определен номинал. Магазините измислят какви ли не начини за затрудняване на клиентите си, но основният е да имаш определени стотинки за да си вземеш количка. На това единственият разумен довод, който виждам, е да накарат клиента да върне количката на мястото откъдето я е взел. Но дали този довод е достатъчен? Количките в ХИТ работят със 20 и 50 стотинки, които се пъхат в една и съща дупка. Без затруднение 20-те стотинки се вадят веднага след като количката е отключена. И не виждам разумна причина, ако не съм на кеф да зарежа количката някъде на паркинга. Положението в Била е малко по-особено, тъй като за отделните видово стотинки има различни дупки. Там разбира се, спокойно могат да се ползват и монети от 5 стотинки, които се прежалват доста лесно. Неприятното във всички случаи е, когато нямате правилните стотинки. В такива ситуации ми се е налагало или да чакам някоя касиерка да ми развали някоя и друга банкнота или с някой излизащ клиент сме си разменяли стотинки (монета от 5 стотинки срещу няколко монети от по 1 и 2 стотинки), а веднъж се и пробвах с монета от 20 евроцента. В ХИТ положението е една идея по-добро, тъй като има кошници, но в Билата не съм забелязал тяхното присъствие. Така или иначе не ми е ясно защо тези магазини не си назначат прибирачи на колички както е в Метро, а трябва да се измъчват клиентите.
Следващият начин, чрез който магазините затрудняват клиентите си е когато трябва да оставят багажа някъде си. В Била това е свързано с наличие на 50 стотинки, които трябва да се сложат при заключването на сейфа, а в Метро е необходимо да се взима специален жетон (срещу 5 лева) от гишето за информация. Ако при Била-та проблемът е разбираем, то при Метро неприятният момент идва когато се е насъбрала голяма опашка за временни карти или нещо друго. От магазините, които посещавам май само ХИТ са си решили проблема културно, като багажа се оставя на гардероб.
Последното нещо, които се дразня при пазаруване е свързано с торбичките. Ясно е, че не може да бъдат безплатни, но не мога да разбера например защо в Била-та като искаш торбички не ти ги два касиерката, а се взимат малко преди касата. По този начин се създава възможност да ти се таксува торбичка, която ти си внесъл в магазина. Принципно когато пазарувам, торбите седят в колата и това не ме притеснява, но тъй като Била-та ми е на 5 минути пеша за дребни покупки предпочитам да се разхождам.

1 коментар:

Iskar каза...

По принцип за количките има едни жетони. Ако можеш си намери такъв и си го сложи на ключодържателя или където ти е по-удобно. Във Франция ги дават безплатно в много супермаркети и от там са ми останали два (стават и на тукашните колички).