13 февруари 2007

Безопасно шофиране

Тази събота и неделя бях на курс по безопасно шофиране. В началото като ме агитираха да отида на такова нещо, доста се чудех какво представлява. Все си мислех, че човек за да шофира безопасно, трябва да кара със съобразена скорост (каквото и да значи това) и да е внимателен. Въпреки това, винаги е възможно нещо да ни изненада на пътя. Било дупка, която искаме да избегнем, или изскочило дете, или някой, който просто ни е отнел предимството, тези неща съчетани с хлъзгава пътна настилка могат да ни изиграят лоша шега. В такива ситуации своевременната и правилна реакция е от огромно значение. Не винаги е възможно да се намали достатъчно скоростта или да се спре автомобила и трябва да се намери друго решение.

Курсът се проведе на едно бивше военно летище и като цяло идеята му беше да ни поставят в критична ситуация, от която да се измъкнем. Това, което беше малко странно за мен, че влизането в критична ситуация става с агресивно каране, което не ми е много присъщо, но пък беше забавно. Тъй като всичко се развива доста бързо, то няма време много да се мисли и някак си реакциите трябва да стават подсъзнателно. В рамките на конкретно упражнение, тъй като знаехме какво да се прави, се справяхме добре, но все още не съм наясно до колко добре ще се справя в реална пътна обстановка. Честно казано се надявам и да не ми се налага много. Нещата върху, които е акцентира бяха в общи линии: правилна стойка и захват на волана, работа с педалите и скоростите, техники за спиране, овладяване на автомобила в критични ситуации и на различни настилки, реакция при презавиване и недозавиване на автомобила, промяна на центъра на тежестта при ускорение, спиране и завой.

Като цяло съм доста доволен от курса и препоръчвам всеки, ако има възможност, да мине през нещо такова. Най-малкото ще научи няколко техники за съхраняване на устойчивостта и управляемостта на автомобила.

9 коментара:

Unknown каза...

Някакви координати, цени? С удоволствие бих се записал на такъв курс

dvasilev каза...

Човекът, който провеждаше курса, е Владимир Илиев. По отношение на цените всичко зависи от това, колко голяма е групата, какви коли се използват и продължителност на курса като дни.

Анонимен каза...

www.driving-skills.com

Unknown каза...

www.safetydrivingacademy.eu

Анонимен каза...

Аз също ходих при Владо Илиев, но не останах никак доволен. Докато се обаждах за информация се държаха доста незаинтересовано към обаждането ми, платих доста солидна сума за подобен курс и честно казано по време на самия курс останах с впечатлението, че "големите имена" се крият зад славата си, но не си дават усилие да ми помогнат да науча нещо. Аз също като човека от писанието се чудих какво общо имат голяма част от преподаденото с моето шофиране. После за сравнение се обадих на пичовете от www.driving-skills.com - още по телефона ми отговориха изключително търпеливо, изчерпателно и интелигентно на въпросите. Записах се на курса им и освен, че бе значително по-полезен, ми беше много по-забавно и приятно. Сега смятам да отида на следващото ниво, а и цените им са наполовината от тези на "светилата".

Анонимен каза...

Аз съ6то посетих курс по безопасно 6офиране при "driving skills" и останах много доволен. Инструкторите са супер и е супер полезно за обкновени шофиори като мен. Курсът им е 200 лева и си заслужават отвсякаде. Съ6то препоръчвам Driving skills".

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

http://www.driving-skills.com/

школа за безопасно шофиране каза...

Ние от школата за ''безопасно майсторско шофиране Павел Жеков''това го правим всеки ден и сме обучили стотици шофьори .Методиката ни за обучение се възприема с лекота и голям интерес от страна на участниците.Спасили сме много човешки живота и това ни мотивира да го правим с още по голяма отговорност.В това се уверете сами как го правимhttp://www.jrs.dir.bg/_wm/basic/?df=12&dflid=3

БЕЗОПАСНОТО ШОФИРАНЕ СЕ ПРИДОБИВА ОТ ВСЕКИ