20 юли 2008

Станишев и инфлацията

От Дневник:
Инфлацията забавя своята динамика от началото на годината според статистическите данни, заяви министър-председателят Сергей Станишев в отговор на въпрос на народния представител Иван Костов /ДСБ/ във времето за парламентарен контрол.

През януари инфлацията беше 1,4 на сто, февруари - 1,1 на сто, март 0,8 на сто, април 0,7, май - 0,5 на сто, а през юни НСИ отчита дефлация от 0,2 на сто, отбеляза премиерът.
Много интересно как хем инфлацията забавя своята динамика, хем на годишна база продължава да расте. Може би съветниците на премиера е хубаво, когато коментират месечни данни за инфлацията, да си вземат една ютия, за да ги поизгладят сезонно, преди да подават поредното листче с глупости, които да залеят публичното пространство.

2 коментара:

dzver каза...

много просто е

има традиционна лятна дефлация заради цените на зеленчуците, която тази година е рекордно малка, да не кажа, че е дефлация само заради врътки в тълкуването.

благодарение на това на годишна база инфлацията прехвърли 15% за пръв път от Жан Виденов насам.

А Станишев съзнателно лъже и се кръсти дано цените спаднат, че иначе до нова година ще чукнем 20% на годишна база.

dvasilev каза...

@dzver: Точно поради това, което казваш, в този постинг изказвам възмущението си от некоректно интерпретиране на данните.

По отношение на 20% до края на годината, то те едва ли ще се осъществат, освен ако не се появи някакъв здрав ценови шок по международните пазари. Предвид хубавата рецесия надвиснала над САЩ е малко вероятно да има такива неща. Тъй като значителното нарастване на цените през 2007 започнаха през втората половина на годината, то на годишна база през следващите месеци инфлацията в България ще започне да спада. Така че към края на годината инфлацията нищо чудно да падне под 10%.