27 юли 2008

За износа и девалвацията на лева

Тъкмо страстите около необходимостта за девалвация на лева се поуспокоиха малко и Капитал решиха да налеят още масло в огъня. Статията макар и в началото да е малко зле (има фактологически неточности), има доста хубави коментари за българската икономика в средата, но завършва доста трагично. Не знам до колко трябва някой да е напушен, за да реши да стимулира износа на малка и отворена икономика, интегрирана в голям пазар, чрез обезценка на валутата. Така или иначе твърдението за нужда от обезценка на лева в тази статия е доста изсмукано от пръстите си и да няма кой знае каква аргументация. В този постниг ще гледам да кажа защо изложените аргументи са несъстоятелни.

Според статията:
Ефективният реален валутен курс, с който се измерва конкурентоспособността на българския износ, се е увеличил с 67% от момента на въвеждането на валутния борд в страната.
Честно казано никъде в литературата не е казано, че реалния ефективен валутен курс (РЕВК) трябва да е постоянен във времето. Нещо повече, тъй като неговото равновесно ниво е функция на доста фактори, то е нормално да се предположи, че с тяхната промяна и РЕВК ще се променя. Толкова доколкото през последните 10 години са се случили доста положителни неща в българската икономика е естествено да се предположи, че РЕВК се е увеличил. Дали тези 67% за много или малко е отделен въпрос, но така или иначе в статията не са изказани аргументи защо това нарастване е голямо.

Според статията:
Заплатите, макар и значително под средното европейско ниво, нарастват ускорено и се усеща недостиг на работна сила поради нарасналите възможности за работа в чужбина. Тези процеси увеличават разходите за единица труд, тъй като заплатите растат по-бързо от производителността на труда. През 2007 г. цените на дребно нараснаха с 15% (към май 2008 г.), а експортните цени - с 9%. При фиксиран валутен курс това ерозира конкурентоспособността на българския износ на важни европейски пазари, където инфлацията е много по-ниска.
Теза наблюдения са верни, но съответните проблеми по никакъв начин не могат да се разрешат чрез:
За справяне със сегашните проблеми ще е много по-безболезнено страната да влезе в еврозоната при значително девалвиран курс на лева.
Помислете малко, ако има недостиг на работна сила в България, което води до изпреварващ ръст на заплатите спрямо производителността, то девалвирането ще разреши ли проблема? Не е нужно да си гений, за да установиш, че няма. Даже ще го задълбочи и в крайна сметка заплатите в местна валута ще започнат да нарастват още по-бързо.

Както съм писал и преди, в момента основното предизвикателство за българските фирми е това, че се конкурират с европейските фирми на общия европейски пазар, както по отношение на предлагането на стоки, така и по отношение на наемането на хора и при тази конкуренция динамиката на валутния курс по никакъв начин няма да им помогне. Просто трябва да станат по-производителни, за да оцелеят.

1 коментар:

Анонимен каза...

Благодаря Ви за този постинг! Аз също бях вбесен от статията на Джефри Милър. Видя ми се доста повърхностна, и много от твърденията и - най-меко казано спорни. А финалът беше просто върхъ, така да се каже. Бях разочарован и от редакторите на Капитал, че са публикували този материал.