29 юли 2008

Пътната инфраструктура в София

Обикновено с наближаване на месец август, кметът на София тактично ни напомня (с поредната серия ремонти на главни улици), че е време за някоя и друга седмица да се изнесем нанякъде. Тъй като тази година туристическия сезон е зле (поне така се твърди из пресата), то тактичното напомняне е добило по-големи размери. Не че имам нещо против ремонтите, но си мисля, че преди да се затварят улици трябва да се мисли малко с главата. От инфраструктурна гледна точка един от най-големите проблеми на София е лошата свързаност на отделните съседни квартали. Ако отворите една карта на София ще видите, че повечето големи булеварди са от и към центъра на София и доста пъти е много по-удобно да се замъкнеш до центъра и от там да отпрашиш нанякъде, отколкото да се провираш през разни улички (ако не вярват, просто се замислете как е най-удобно да се замъкнете от Младост 2 до Красно село). В това отношение и маршрутите на градския транспорт не правят изключение. Като че ли единствения смислен пръстен, който описва София е околовръстното шосе, само че последните няколко години тече разширяване на южната дъга (с темповете, с които става това разширения, човек би си помислил, че отдолу се прокарват и тунелите за бъдещ пръстен на метрото) и разни отсечки се затварят, а през северната дъга (там се започват ад се повтарят грешките от южната, а именно нека първо я застроим и след това ще я разширяваме) обикалянето е толкова голямо, че като време човек би се нахакал смело в задръстването през центъра.

В момента се изгражда детелината на Симеоновско шосе и околовръстното шосе. Поради тази причина за няколко седмици е затворен участъка между Бистришко шосе и Симеоновско шосе. Тъй като трафика трябва да минава отнякъде, като че ли има две алтернативи. Първата е през Бистрица и Симеоново, а втората е през Студентски град. Повече от ясно е, че ако вашата крайна цел е някоя от Младост-ите с по-малка номерация, то пътят през Студентски град е за предпочитане. Незнайно защо, точно в този момент някой е решил, че и въпросния път през Студентски град трябва да се ремонтира и просто е направил ситуацията пълен ад. Представете си, че ви се налага да пътувате от Люлин до Бизнес парка в Младост. Предвид ситуацията по околовръстното и ситуацията в Студентски град, то някак си логично идва да предпочетете минаването през центъра. Ще минете, ама друг път. Кметът е решил да отдели месец и нещо време в ремонти на Сливница и Данаил Николаев.

Принципно, за да няма такива проблеми за в бъдеще, то освен околовръстното трябва да се изградят още пръстени около София. Като че ли малко или много има загатнати такива и все се говори за някакви „пробиви”, но поне според мен чисто концептуално подходът е сбъркан, тъй като повечето проекти, за които съм чувал, касаят пръстени, които са по-скоро близко до центъра, отколкото до крайните квартали и по този начин освен да се стимулира допълнително трафика в централните части на София, друго едва ли ще се постигне. Всеки с малко сиви клетки в главата (като слушам какви глупави идеи има за естакади и пътища на две нива в центъра на София, то едва ли общинарите са сред хората с наличието на такива клетки) ще се стреми да направи точно обратното.

3 коментара:

plamenj каза...

Така е, но в София има прекалено малко градоустройствена мисъл, а ринговете ще са все по-малко възможни с презастрояването.

Офф: "This post in English" как се добавя в лейаута?

dvasilev каза...

@Пламен: За съжаление за мисълта си прав. Иначе ринговете винаги ще са възможни, но просто ще струват много повече пари.

За превода от google отиваш на Оформление->Редактиране на HTML кода.
Цъкаш "разгъване на шаблоните на притурки" и добавяш някъде (но не на произволно място)
<!--############################-->
<a expr:href='&quot;http://google.com/translate?u=&quot;+data:post.url + &quot;&amp;sl=bg&amp;tl=en&quot;'>This post in English</a>
<!--############################-->
Поне при мен е над следния ред
<p class='post-footer-line post-footer-line-3'/>
Но в зависимост от дизайна, който ползваш може да се окаже, че е по-добре на друго място.

plamenj каза...

работи :-) thanx!