09 октомври 2008

За увеличаването на гарантирания размер на депозитите

Според тази новина правителството ще увеличи размерът на гарантираните депозити. Това решение има дълга предистория (извън България) и за съжаление от PR гледна точка дава доста лош знак.

Предисторията е свързана с идеите за 100% гарантиране на депозити в някои страни членки на ЕС, като средство да се успокоят съответните вложители, така че да не закъсат съвсем банковите системи на съответните страни. В контекста на Общия пазар и свободното движение на капитали, това не се харесва на останалите страни членки, тъй като засилва доста депозитната конкурентност и може да доведе до концентриране на депозити в отделни страни членки, което да повлече банкови системи, които към момента не дават признаци за сериозни проблеми (в крайна сметка никоя банка не може да устои, ако и изчезнат депозитите). Поради тази причина за да се успокои топка ЕК решава да увеличи навсякъде гарантираните депозити на 50 хиляди евро От това развитие не ми става ясно страните, които са декларирали готовност за 100%, дали ще го направят (надявам се че не, защото ако кризата при тях се разрасне, то бюджетът на правителството им ще пие голяма студена вода), но така или иначе докато се направи корекция на съответната директива и мине срока за транспониране в съответното законодателство ще трябва известно техническо време.

В тази ситуация пред България има два варианта. Да направи изпреварващо увеличение на размерът на гарантираните депозити или да го направи възможно най-късно. Според мен първия вариант, на който се е спрял правителството, е глупав. Представете си един обикновен български гражданин, който е скътал малко пари в банка, притеснява се дали нещо няма да гръмне и следи ежедневно за каква ли не информация или слухове, тъй като има опит от предишни кризи. Точно поради последното на него много не му дреме каква част от депозита е гарантирана, тъй като челният опит от преди 10 години показва, че когато си получиш парите с тях не можа ди си купиш нищо. Та в цялата тази притеснителна ситуация човекът слуша някакви заявления на правителството и БНБ как всичко е стабилно и не трябва да се плашим. Следи се всичко под лупа и още е рано за действия. В следващия момент се предприемат някакви действия. Човекът едва ли се интересува от мотивите, още повече, ако не е специалист, но определено би му светнала червената лампичка, че нещо става и е време да действа. Мултиплицирайте този пример за няколко хиляди човека и си представете какво би могло да стане.

Лично според мен към момента няма индикации за проблеми в банковата система, нито пък някаква необходимост от промяна на валутния курс. За момента инструментите и ресурсите, с които разполагат правителството и БНБ са доста добри, за да минимизират негативните ефекти върху финансовия сектор от световната финансова криза, така че да не се прехвърлят и в реалната икономика, но ако се паникьоса стадото се притеснявам, че няма да могат да овладеят ситуацията. За да не стане последното трябва да се отправят много внимателни послания. Имайки наблюдения върху изказванията през последните няколко години на отговорни лица в правителството, то изпитвам известни резерви относно това до колко им се отдава.

Няма коментари: