13 ноември 2008

За техническите рецесии

Според последните новини голямо нещастие е сполетяло Германия и те „технически“ са в рецесия, която може да се сравнява с рецесията им преди 12 години. Това от своя страна доста фрустрира всякакви надървени инвеститори, които всеки момент очакват края на света.

Когато си говорим за технически рецесии, сигурно е хубаво да разберем какво му е техническото. Според дефиницията трябва в две последователни тримесечия да има спад в растежите на съответното тримесечие спрямо предходното на същата година. Само че нюансът, който убягва на повечето хора е, че тези растежи имат сезонен компонент и той трябва да се изчисти при сравнението. Има какви ли не иконометрични техники, които могат да се приложат, но всички те страдат от един съществен недостатък – има (на моменти сериозно) изместване в последните точки, което може и да доведе до грешни интерпретации. От такава гледна точка е много по-удачно да се сравняват годишни растежи (текущо тримесечие към съответното тримесечие на предходната година).

И като си говорим за Германия един пресен пример. Първото тримесечие за тази година е доста силно, което измества цялата база за следващите тримесечия. Както може да се сетите, не всеки ден е Великден и съвсем нормално на тримесечна база, второто тримесечие не може да повтори резултатите и спрямо първото има спад от 0.4%. В същото време на годишна база ръстът през второто тримесечие е рекорден 3.1% при 1.8% за второто. Обаче от това техническо упражнение се правят някакви трагедии, формират се негативни очаквания, които наистина след това могат да катурнат каруцата. В момента Германия както е в техническа рецесия, така има 1.3% растеж за третото тримесечие на годишна база. Вярно, че имат проблеми в икономиката си и има забавяне, но за икономика като тяхната този растеж никак не е малък.

Няма коментари: