30 октомври 2009

Малкият човек с голямата пица

При представянето на проектобюджета за 2010г. Симеон Дянков е направил две изказвания, които доста добре илюстрират защо той ще е най-трагичния ни финансов министър.
Самото балансиране на бюджета по думите на министъра е силна антикризисна мярка, защото това понижава рисковата премия за държавата, лихвите по бизнескредитите падат и кредитирането се съживява.
Управляването на икономиката не е лесна работа, колкото и теоретично подготвен да си по макроикономика (предвид факта, че Дянков е микроикономист, то не би било учудващо да е кръгла нула в тази област). От друга страна икономиката е толкова инертна система, че ако не правиш резки и радикални решения, доста трудно може да я повредиш. От гледна точка на фискалната политика има механизъм за автоматично стабилизиране на икономиката, който в най-грубия случай работи така: в добри години приходите идват повече и бюджетът изтегля ликвидност в икономиката, а в лоши години, когато икономиката спада, приходите също спадат и по естествен път се създава фискален стимул към икономиката, чрез който да се ограничи свиването им. В момента с тази политика на балансиран бюджет финансовия министър иска да изключи този механизъм (и то доста силово и брутално), което би довело до по-голямо свиване на икономиката, което едва ли ще се отрази добре на кредитирането или рейтинга на страната. Все пак за разлика от някои, хората от финансовия сектор не са малоумници.
От обясненията на министъра стана ясно, че държавата планира балансиран национален бюджет (приходи/разходи, финансирани с национални средства) и дефицит от 465 млн. лв. (0.7% от очаквания БВП) по консолидираната фискална програма (тя включва и разчетите по отношенията с ЕС - вноска и изразходване на средствата от структурните фондове).
От това изказване излиза, че бюджетът ще е балансиран, но не съвсем. По някаква нова методология на Дянков ще е балансиран, ще се фука наляво и надясно какво е успял да направи, но в същото време по националната методология ще има дефицит за 2010. Какво ще излезе по методологията на Евростат, която е релевантна както за приемане на еврото, така и за наказателни процедури за свръх дефицити може само да гадаем. От друга страна с този министър за нула време ще сме готови да приемем еврото. С „правилните” методологии за отчитане на бюджетен баланс, инфлация и лихви (не мога да разбера защо в момента хората си мислят, че само инфлацията ни е проблем за влизане в еврозоната при положение, че в момента нарушаваме и лихвения критерий) ще сме изпълнили всички изисквания. И тогава бате Бойко ще може гордо да каже: „Ние сме готови, но те не ни пускат!”.

6 коментара:

Анонимен каза...

Мисля че е редно да се прави разлика между експертните и политическите изказвания. Наивно е да се мисли, че в качествтото си на миснистър С.Д. ще се хвали с бюджетен дефицит на фона на всичките критики към предишните управляващи.

Така че давай малко по-умерено с изводите.

dvasilev каза...

В момента сегашното правителство е поставено в много благоприятна ситуация. За всякакви неволи може да се оправдава със световна икономическа криза и с тежко наследство. Никъде не съм казал, че Дянков трябва да се хвали с дефицит, но в момента много лесно може да го аргументира, както за тази година, така и за следващата. Доколкото ми е известно, немалко хора са му казвали това, но той с арогантното си поведение ги е отсвирвал. Никой не го е карал да се изхвърля с балансиран бюджет, който очевидно не може да се постигне за тази година. А след всичките ограничения на разходи, които в огромната си част се свеждат до отлагане на плащания за следващата година, трудно ще се постигне балансиран бюджет и през следващата.

В крайна сметка хората, които първо говорят, а после мислят, едва ли си държат на името. Тогава едва ли може да се очаква и другите да имат някакво уважение към тях.

Пререден каза...

Знам, че не е точно тук местото, но не намерих по-подходящо да питам. Какво става с РД? Този проект окончателно ли спря? Последния запис е от февруари в този дневник, а последния публикуван пакет почти от преди година. Ще е жалко ако е така.

dvasilev каза...

@go_fire: Днес на openfest с няколко човека коментирахме подобни въпроси. По принцип в мрежата мястото им е или във форума на проекта или в пощенските списъци. Проектът не е спрял, просто се развива по-бавно, тъй като не ми остава много време, което да му отделям, пък за съжаление засега само аз го бутам. Пакет не е излизал от близо две години и за момента не планирам да пускам, тъй като това чисто технически изисква време, а поне аз не виждам полза. Който иска да види новостите да прави check out на svn хранилището и да компилира. Вярно, че последните 8 месеца не съм submit-вал нищо натам, но има няколко големи промени, които седят на компютъра ми, и не съм ги завършил, за да станат публични.

Сигурно съм за бой, че не съм организирал общност от потребители и разработчици (разбиращи от qt4), но ако някой знае как "стават" нещата и иска да даде рамо, веднага ще му делегирам правата.

Пререден каза...

Аз дори не съм погромист или порномист, както казва един мой приятел, но счетоводния софтуер определено ми е интересна тема поради професията. Предполагам, че едно добро място за публикуване е kde apps. Май това не помогна особено примерно на Антико Делукс, но си е идея. Също новина в "Линукс за българи" не е лоша идея, но и за двете трябва да има поне нещо, поне един тарбол. Очкавам с нетърпение следващата версия, която ще се опитам да внедря в едно малко предприятие. С предната (0.2) определено не се оправих. За съжаление те са под боза.

dvasilev каза...

@go_fire: Ако имаш затруднения, съм насреща да помагам.