25 октомври 2009

Популизъм до дупка

Едва ли вече има някой, който да се съмнява, че PR ще е водещата политика на това правителство. Всеки ден по няколко пъти ни бива обяснявано колко добри са новите и колко лоши са били предишните. В аргументирането на тази теза се впускат какви ли не „факти“. Как намалили бюджетния дефицит на месечна база (нищо че бюджетът за тази година отива на все по-червено, миналата година и Станишев смъкваше инфлацията на месечна база, докато увеличаваше тази на годишна), как рейтинга на държавата измерен през някакви проценти (не знам дали е грешка на журналистите или ББ не прави разлика между рейтинг на държавата и CDS), та се стигне до подобряване на очаквания за развитие на икономиката. Всичко хубави неща се случват благодарение на ГЕРБ. В някои аспекти може би са прави, но в други наглостта няма край. Един такъв пример е участието на ББ при Цветанка Ризова:
Само, че в миналото предаване г-н Станишев беше готов да се обзаложи с мен...

Ето, нека се обзаложи.

...че от 27 страни България е в първата...

Нали искахме в петък...

...петица с най-добри бюджетни показатели. И, г-н Борисов...

Да, това е така.

...само преди ден-два...

И това е така.

...излезе доклад на Европейската комисия, който потвърди...

Но той излезе заради нас.

...че ние сме в първата петица.

Той излезе заради нас, именно заради добрата финансова политика, която водим, заради това.

Е възможно ли е за два месеца и половина...

Да, разбира се.

...да излезем на първата позиция?

Да, защото хората отвън наблюдават - и Международният валутен фонд, и Световната банка, и европейските институции, и Европейската централна банка, наблюдават всички наши промени,които правихме, това, че запазих Иван Искров също има значение,и затова дават такива оптимистични, добри доклади. Затова и пускат фондовете, затова и искат да ни помогнат за "Козлодуй" с 300 милиона евра и затова идват, приемат ни. Европейското семейство иска да извади България от последното място в Европа...

Не, това е обективен доклад с цифри.

...и ние ще се извадим.

Това е обективен доклад с цифри, който доказва, че сме в първата петица.

Да, разбира се. Ами, ето, казвам ви, само в София са 80 процента от инвестициите. Затова дават тези оценки.
Доста е забавно да се сметне какъв е приносът на управлението на ГЕРБ в един доклад за дългосрочната устойчивост на публичните разходи в ЕС, чието изготвяне е започнало в началото на 2007 и различни процеси от това са приключили както следва: демографска прогноза през март 2008, макроикономическа прогноза през май 2008, разходи за пенсии през ноември 2008, други разходи свързани със застаряване на населението в началото на 2009, устойчивост на публичните разходи юни 2009. Разбира се, оформянето на резултатите като доклад е отнемало още време, но така или иначе сметките са приключили доста преди парламентарните избори в България. Нещо повече, доколкото резултатите в тези доклади са силно чувствителни от началната позиция, предвид факта, че през 2009 тя е значително по-лоша отколкото през 2007, то ако сега се преповторят сметките би излязло, че нещата са се влошили.

1 коментар:

Bla каза...

Факт, популистки PR до дупка. Fuck this.