20 декември 2014

Честита национализация

След промените в пенсионното осигуряване, гласувани вчера, може спокойно да се приеме, че вторият стълб за осигуряване е зачеркнат. Твърденията, че това се прави заради хората и им се дава право на избор, са меко казано смешни и само наивници биха им се вързали. На практика, това което е прието, че парите отиват в НОИ, но имаш право да си ги запазиш във фонда. Само че предвид кратките срокове за упражняване на това „право“, то има цена и то доста висока. В моя случай, разходите, които ще трябва да направя биха ми излезнали колкото годишната доходност. За хората, които се намират в чужбина по една или друга причина през това време, упражняването на това право, ще стане икономически неизгодно. За мен тази поправка и на това разчита, че доста от хората или няма да са заинтересовани или няма да могат да упражнят „правото“ си на избор. За сметка на това, прехвърлянето на голяма сума пари от фондовете към НОИ, доста ще натисне цените на активите, определено ще прецака хората, които остават във втория стълб. Разбира се, то ще даде възможност на хора с доста финансов ресурс, да направят добри пари. Мисля, че това обяснява и защо се бърза толкова с тази поправка и се прави в нарушение на всякакви административни и морални правила. Ясно е КОЙ покрай далаверата с КТБ гушна едни пари и сега иска да ги мултиплицира, а пък на ГЕРБ им трябва финансов ресурс в бюджета, чрез който пък да могат да се похвалят какво са направили, както и да облажат някои обръчи.

За мен в решението за поправката, няма нищо принципно и просто потвърждава модела на управление от миналата година. Много се надявам президентът да наложи вето, както и Горанов да вземат да го сменят. Интересно ми е реформаторите, претендиращи, че вкарват нов морал в политиката, дали ще останат в правителството. Аз на тяхно място бих напуснал веднага.  

1 коментар:

Анонимен каза...

Аз имам много въпросителни за „вторият стълб“. Според мен той трябва да е трети, сиреч наистина доброволен. Как хем допълнителен, хем задължителен — това е безумие, няма смисъл. Ти казваш, че операцията би ти излязла скъпо. Ами, ако решиш да смениш фонда, няма ли пак да е така?

Част от проблема са именно таксите. Ако човек е в моето положение (не го пожелавам никому, но сме много) и работи по-малко отколкото си е вкъщи, то вноските му много бързо се изпаряват от тези ужасни пет процента такси. И после получава годишните си писъмца, че партидата му е на нула. Всичко се е изпарило.

Ти сам беше направил сметка преди няколко години, че цял живот да събираш, добавката към пенсията няма да е голяма. Истината удари в челата като бързият влак вече първите жертви на ДЗПО. Започнаха да се пенсионират полицаи, военни, пожарникари и установиха, че при едни и същи проценти на осигуряване, получават по-малки пенсии от родените преди 1960 год. В някакъв момент ще получат добавка (при нормалната пенсионна възраст), но вече ще са загубили камара пари, а добавката пак няма да е достатъчна, за да им се изравнят пенсиите, какво остава да се компенсира загубеното. Демек набутвацията е пълна.

Появи се и сметка, че НОИ харчи 60 млн. BGN годишно, докато фондовете, които преразпределят далеч по-малко пари изяждат сто. И вместо да питаме, къде под ягодите потъват шестдесетте милиона, не можем да се начудим на алчността на фондовете.

Още само две неща. Едното е, че тези фондове източват пари от икономиката. Може ли да се приеме закон да се инвестира само в български активи? Може. Но не. Те захранват чуждите борси и чуждите облигации. В същото време родното ни правителство търси пари назаем отвън. Парите просто си изтичат и после защо нямало.

Второто. Не са поставени в конкурентна обстановка. Имат напълно „законен“ монопол. При такава ситуация задължително се получават изкривявания, което е евфемизъм за злоупотреби. Няма дори едно изключение, колкото да „потвърди правилото“. Изкуствени монополи не трябва да съществуват.

И двете последни се отнасят също за майките им застрахователи.

Втора тема — дянковчето Горанов. Какво беше или добро, или нищо? Значи трябва да е нищо…

Тоя действа като рекетьор. От една страна взима огромен дълг, който загробва и внуците ни. Това дава сигнал на долните звена — харчете като за последно, време е да се живее на широко. Но не е края. Оказва се, че трябва да ударим всеки беззащитен, сиреч 99,9% от населението. Пробваме навсякъде, късаме къс по къс.

Него историята ще го забрави, но да се върнем на дълга. Защо ще го плащат правнуците? Защото 12-те на Луканов още не сме ги платили, а тези са с ⅓ повече. И после ще се изправят и ще казват, че „левият“ път е пътя на дълга и хиперинфлацията. Инфлацията е инфлация и за дълг, затова има лихви. Но Виденов с неговата инфлация, колко дълг натрупа? Не, че ми е зор за левите. Те са толкова леви, колкото ляв съм аз. Май непомниш, че преди два месеца точно ти, „десният“ ни натресе, както Луканов не ни е го е вкарвал.

Все тая. Тази работа ще свърши зле. А толкова се хвалехме с мирният си преход. Тия хора зорлем искат да стане патаклама. Лошо ☹

го-фире