16 септември 2005

Икономика vs. Математика

В началото на месеца бях на конференция, това ми е втората, на която съм бил и хубавото е, че впечатленията ми бяха доста по-различни. Незнам до колко това се дължи на фактът, че темите бяха в различни области.

Първата беше организирано от БНБ, на икономическа тематика. Организацията беше много добра, но от хората изнасящи доклади имаше такива, които изнасяха пълни глупости, в смисъл че говореха неверни неща, а на останалите участници им беше неудобно да им го кажат. Явно всички искаха да са доволни и щастливи и да не се карат. Най-фрапантен беше случаят на един преподавател от Стопанския факултет на СУ, който май незнаеше и за какво говори. Разбира се имаше и няколко много добри доклада. Както и да е, останах с впечатление, че конференциите са мероприятия, но които едни хора говорят глупости, а други се правят на любезни и ги слушат като им е неудобно да направят забележка на първите.

Тази представа, обаче се промени, след посещението ми на една конференция в началото на септември на оптимизационна тематика организирана от ИМИ на БАН. И тук организацията беше на ниво. Имаше доста светила в областта и хората определено разбираха това, за което говорят. Там обаче се отиде в другата крайност. Както сподели едни човек, на тези мероприятия има не повече от двама човека в цялата зала, които разбираха за какво става въпрос. Единият е авторът на статията, а другия съавтора :-) От друга страна това е и нормално. Аз поне като, че ли разбрах най-много докладите, които бяха в областти, които се интересувам. Всичко останало ми беше мъгла. Но основното впечатление бе, че хората разказаха много добре докладите, а който не беше изпипал добре нещата, веднага получаваше напътствия и коментари.

Може би тези две събития добре илюстрират фазата на развитие на двете науки. Това, че икономика като наука е още в началото на своето развитие, я прави малко по-мъглява. Хората в стремежа си да направят нещо революционно, не изпипват детайлите (не използват правилно математическия апарат) и в доста от случаите се оказва, че твърдят неверни неща. Според някои хора, към 30% от публикуваните статии съдържат нетехнически грешки. Да се надяваме, че в бъдеще икономиката , ще се доближи повече до точните науки.

1 коментар:

dvasilev каза...

Точно защото е интердисциплинарен си мисля, че ще се приближи. Незнам дали, защото физиците от студената война останаха без работа или поради нещо друго, но като че ли в доста "социални" науки взеха да се прокрадват идеи от там, което малко или много ги бута в посока към точните науки. Иначе съм съгласен, че не може да се предвиди поведението на човек (или поне не от сегашна гледна точка), но пък и икономиката не се интересува от индивидуалния човек, а от цялата група. Когато нещата са агрегирани е по-лесно. От друга страна не съм запознат много с физиката, но предполагам че физиците едва ли се мъчат да опишат поведението на всяка една квантова частица. А че икономиката има прогрес се вижда. В две аналогични ситуации в американската икономика (преди 25 години и сега) се вижда колко по балансирана е станала политиката на Федералния резерв, когато се бори между инфлация и рецесия. Тоест мерките са същите, но количествата от тях са по-добре подбрани.