28 октомври 2005

OpenOffice.org vs MS Office

Тези дни излезе новата версия на OpenOffice.org, та реших да направя някакво сравнение между него и MS Office от моята гледна точка. Трябва да отбележа предварително, че мнението ме едва ли е обективно. Друго нещо, което искам да отбележа преди да се впусна в подробните коментари, е че като се сравняват двата пакета за всяка една функционалност е изпълнена някоя от следните възможности
  1. има я в MS Office, но я няма в OpenOffice.org
  2. има я реализирана и в двата пакета, но за свикналите хора с майкрософтското творение е трудно да се ориентират
  3. има я в OpenOffice.org, но я няма в MS Office.
Логично, като човек, който се мъчи да мигрира към свободния офис пакет, първите две точки са доста по-важни от последната.

И така. От MS Officе ползвам 3 програмки - Excel, Word и Powerpoint. Като последните две доста рядко, тъй като естеството на работата ми е да правя сметки. Разбира се, когато се налага с колегите да сложим някакъв текст към сметките, които правим, за лесно стиковане пиша на тях. Когато пиша нещо за себе си, няма нищо по-подходящо от LaTeX. В крайна сметка, бая пари трябва да ми дават за да ползвам смотания Equation editor. С Powerpoint същата глупост. Много по-лесно е да въвеждаш формулите през клавиатурата, отколкото това да е съчетано и с някакво цъкане на мишка. Разбира се отношението ми към Word и Powerpoint се пренася автоматично и към Writer и Impress. Разбира се в OpenOffice.org ми правят добро впечатление, че формули могат да се въвеждат без да се ползва мишка, но защо не са имплементирали командите на LaTeX не ми става ясно. В крайна сметка този език се е наложил, използва се и в други пакети, които директно експортират резултатите си в LaTeX. Ако искате да въвеждате математически знаци в графика на Matlab например, LaTeX командите вървят с пълна сила. Но явно хората от екипа на OpenOffice.org са решили да се правят на важни. Толкова с тези две програмки, други впечатления нямам, пък едва ли и ще добия.

Основните ми впечатления са покрай електронната таблица. За мен там е бъкано с неща, как да направя еди какво си. Най-елементарното нещо, не знам как да го накарам да печата само текущия лист. Врътката да гледам кой лист в кой номер страница се е превърнал никак не ме кефи. Ако трябва и да форматирам разните му празни полета колко да бъдат с цел да събера нещата за печат на по-малко на брой страници, съвсем не знам как да се справя за норматив. Предполагам, че не съм и единствен. Ако хората от OpenOffice.org се стремят да привлекат потребителите на MS Office, трябва още доста да се постараят върху това, тези потребители да не чувстват като в джунгла. Разбира се, това не ми е основния проблем да мигрирам към OpenOffice.org в работата. Големият ми проблем е липса на функционалност.

Да започнем с графиките. Ако някой си е играл да прави шантави графики с Excel веднага ще забележи, че от Calc има доста какво да се желае. Оставайки настрана въпроса, че концепцията за правене на графики е различна и че графиките не могат да се записват като отделни листове в електронната таблица, оказва се графики като тази няма как да бъдат генерирани:

Проблемът се състои в това, че в OpenOffice.org, не може да се кажат различни типове графика на отделните серии. Това, че след като са въведени сериите за графика не могат да се променят (добавят, разширяват и прочие) или аз не зацепвам как, също не ми харесва.

Друг проблем ми е липсата на Solver като в Excel. Това си мисля, че е голям пропуск за Calc-а. Честно казано понеже си въртя разни модели в електронна таблица (за да мога по-лесно да преглеждам резултата), които са свързани с решаване на нелинейни системи, такива итеративни процедури са ми необходими. Знам, че разни хора се мъчат да правят нещо по въпроса, но още са на линейния случай. Иначе никак не прави чест на хората от OpenOffice.org, че из тяхната документация пише, че Goal Seek-а им замествал Solver-а на Excel. Поне да се бяха постарали да му направят повече възможности, а той е едно към едно с Goal Seek-а на Excel. За съжаление нямам много време иначе бих се помъчил да дам някакъв принос към проекта за Solver.

Тук започва и един от другите ми проблеми. Оказва се че макросите и add-ins-овете, които съм писал за Excel няма как да бачкат. На всичкото отгоре понеже проекта е спонсориран от Sun, хората джиткат всичко на Java. Star Basic-ът им е много измислен, защото в момента в който искаш да направиш нещо сериозно, трябва да си създадеш съответния java клас от обектния им модел. Това трябва да е супер мъчение и освен това няма никаква съвместимост с обектния модел на Excel. Направо да бяха направили макросите да се пишат на java.

Хайде стига толкоз впечатления за сега. Ако се обобщи се получава:
  1. Единственото общо между Calc-а и Excel-а е, че са електронни таблици.
  2. Преминаването от MS Excel на OpenOffice.org Calc, никак не е елементарна работа и в някои случаи (като моя) май е и невъзможна.
  3. Пакетчето като цяло не е лошо (разбира се има къде още да се дялка) и за без пари върши работа на редовите потребители.
  4. Аз явно трябва да инвестирам доста време в четене на Developers Guide-а, за да почна да си върша работата. Лошото е, че от две години си мисля как в работата да се прехвърля на OpenOffice.org, но още няма светлина в тунела.

1 коментар:

Nelly каза...

Снощи бях неприятно изненадана от ОпънОфиса, в частта му форматиране на графики в електронни таблици. Първо се оказа, че оста х не може да се форматира - ако си на месечни данни, имаш белязка за всеки месец, не може да кажеш, че искаш например на тримесечие или на полугодие. Освен това се опитва да слага лейбъл на всяка такава белязка. Интересно какво ще се получи, ако си с периодичност ден (например борсова информация). Другото неприятно нещо е, че за разлика от Ексела не може да си въведеш направо имената на променливите, трябва да дадеш линк към клетка. Иначе ти излиза в легендата колона А, колона Б и т.н. Май че и аз няма да ползвам ОпънОфис-а за графики.