30 май 2006

Видео камерите на МВР

Преди около два месеца на възлови кръстовища в София бяха поставени камери за постоянно видео наблюдение. Това действие бе предприето като мярка за борба с уличната престъпност и следене на пътните нарушители, но предизвика доста дискусии в интернет пространството. От една страна хората се притесняват, че така им се нарушава личното пространство и тяхната неприкосновеност, но от друга трябва да се прави баланс между свобода и сигурност. Изказаха се и критични мнения по отношение на икономическата обосновка на цялото мероприятие. Необходимо ли е било да се слагат толкова камери (наистина са страшно много), не може ли същия контрол да се прави с по-малък брой и като цяло не са ли се похарчили повече пари, отколкото е било необходимо?

Тъй като се написа доста по горните теми, аз не смятам да ги разглеждам. Обаче въпроса който ме вълнува е работи ли изобщо системата? В началото на април журналисти от Нова Телевизия поставиха съмнителен пакет около Президентството, точно в полезрението на една от камерите и няколко часа не бяха предприети никакви мерки за неговото отстраняване. Трябваше журналистите да се обадят в МВР и за съобщят за тяхното действие, че да стане нещо. Последните две-три седмици като се разхождам из центъра ми направи впечатление, че някои камери не са позиционирани така както бяха първоначално и това тяхно ново положение като че ли става перманентно. Ето го и моя фото репортаж.

Камерите пред единия от изходите в подлеза на кръстовището пред Ректората. Както може да се види на снимките двете камери са се “разфокусирали” нещо и вместо да следят минаващите през подлеза, гледат храстите. Сигурно от МВР за поели функциите на “Озеленяване” иначе няма логична причина тези камери да са в това състояние вече няколко седмици.

На Орлов мост може да се види как една от камерите, която би трябвало да следи движението към подлеза, се е вторачила в рекламния билдборд. Разбирам, че мониторинга на рекламни послания е важен, но все си мислех, че това е по-скоро в правомощията на СЕМ.

Малко по-нататък до спирката на рейсовете и тролеите на Орлов мост може да се види самотна стойка за камера. Камерата е запрашила на някъде.

Всички неща показани по-горе с в това състояние поне две седмици. Не че разбирам нещо от видео наблюдение, но все си мислех, че ако някоя от камерите дефектира, своевременно трябва да се инспектира какъв е проблемът и да се направи нещо за неговото отстраняване. От цялата тази работа излиза, че или на МВР не им пука дали работят камерите или, че системата не работи и МВР не могат да разберат какво се случва със отделните камери. Но и в двата случая остава въпроса: за какво се дадоха парите? И не на последно място, липсата на камера за видео наблюдение ни кара да се замислим дали ако МВР не може да опази собственото си имущество, може да помогне в опазването на собствеността на отделния гражданин.

2 коментара:

Анонимен каза...

Митко, не мисля, че си прав -- вероятно камерите си работят. На pic2 ми се струва, че камерата гледа към прозорците на сградата, не към рекламата. Като добавим и гледащите към храстите камери, и изтриването на порното от компютрите на МВР и др. държавни служби след скорошните акции срещу "пиратите", май се натрапва само един извод за какво се използват камерите...
P.S.

dvasilev каза...

@P.S.: :-) За една такава хипотеза не се бях сетил. Това май обяснява доста неща. Поздрави на Австралия ;-)