02 ноември 2007

Резултат от сътрудничеството между ДА и Microsoft

Бого е пуснал петиция относно поредната идея на Ники Василев. Историята е дълга, доста се е изписало в мрежата относно проблема, но аз мога да ви направя кратка демонстрация за резултата от използването на Microsoft продукти в държавната администрация. Просто хвърлете поглед на файла относно внасянето на държавния бюджет за 2008 в парламента (няма да коментирам редакционните умения на Бойка Владова, която седи като автор на документа). Ако все пак някой се е напънал да го оправи (лично аз се съмнявам, че ще стане), ето Ви и снимка (цъкнете за по-голяма) на екрана след отварянето му.

Извод: Пращайте PDF-и за да не си личи колко сте неграмотни ;-)

14 коментара:

radi каза...

ами като са объркани шрифтовете ще е така. от това не е застрахован нито един редактор, независимо колкото и добър да е. отделен е въпроса коя версия на офис ползват. от screenshot-а ми прилича на 2002 (т.е. версия от преди 5! години).

dvasilev каза...

@radi: Не са объркани шрифтовете, а encoding-а. Като вкараш заедно cp1251 и utf8, стават такива бози. Редакторът не ги забелязва, защото ползва стари шрифтове, но останалите духат супата, независимо с какъв софтуер и версия ще го отворят.

radi каза...

да, прав си, че е encoding-a. но не смятам, че вината е в редактора. според мен проблема е в неумението на потребителя да зададе на продукта какво точно иска да направи. ако искаш направи същия тест с open office (или който друг продукт ти харесва). вкарай в един документ текстове с различен encoding и виж как редакторът ти ще се държи.

dvasilev каза...

@radi: Първо да направя едно доуточнение. В предишния си коментар под "редактор" съм имал предвид задклавиатурното устройство.

Сега ще ти кажа как се генерират такива файлове, като горния. В едни стари времена MS Office не поддържаха unicode. Тогава беше важно да имаш шрифтове с твоята кодова таблица, чрез които да си визуализираш 8 битово кодираните символи. Само че тези времене се смениха и в момента повечето шрифтове са unicode, а и MS Office ползва unicode да съхранява информацията. Само, че в държавната администрация преходът между двата периода не е направен. Някой чиновник е решил да спести време и е ползвал за шаблон (с copy/paste, по-сложни работи не се правят) файл от старите времена. При paste-а, 8 битово кодираните знаци са се наляли сакото в новата unicode поддържаща версия на офиса и unicode шрифтовете не ги визуализират така, както би очаквал авторът. Само че той не забелязва този проблем, защото си ползва и non-unicode шрифтове и проблемът се влачи вече сигурно 8 години. Резонно е да се пита,след правителството се е спряло на такова решение и плаща някакви пари, защото Microsoft не се ангажира да съдейства с мигрирането (конвертирането) на файловете, след като този проблем възниква по нейна вина, заради смяна на поведението на софтуера й.

radi каза...

а дали правителството въобще се е обърнало към Microsoft с този проблем?

dvasilev каза...

@radi: Не искам да ме разбираш погрешно, аз не твърдя, че MS Office е боклук (даже мнението ми обратното), нито пък, че Microsoft са глупаци. Просто показвам резултат от сътрудничеството между тях, който е плачевен.

Това че в Министерски съвет, където заплатите са най-високи в цялата администрация, са на Вие с информационните технологии и политиката, която прилагат е запазване на статуквото, без мисъл за бъдещето е друга история.

Помисли си само как би се почувствал, ако ти искайки да спестиш време дърпаш някакви документи от някое министерство и ти се отварят символи на маймуница, дори и да ползваш последните продукти на Microsoft. Формално имаме електронно правителство, а не формално духаме супата.

За това е и цялата инициатива на Бого.

radi каза...

не съм съгласен, че това е инициативата на Бого

цитирам:
"Днес беше обявена нова държавна поръчка за покупка на 2 хил. лиценза за сървъри и 60 хил. за Windows и офис пакета за нъждите на Държавната Администрация, като тези лицензи ще важат до 2012 година.

Нека кажем "Не" на опитите да се дават пари за продукти на Microsoft защото ще се обвържем отново с договор за използване от голям сегмент от държавата с Windows, които със сигурност нито е по-лесен за работа, нито е по-сигурен за работа, нито е по-евтин от алтернативите, които могат да спестят много пари за години напред в една бедна държава."

просто последния параграф ясно и точно го казва. ако Бого беше на твоето мнение, предполагам, че щеше да наблегне на това да се отделят средства и време за обучението на държавните чиновници и правилната поддръжка (както от Microsoft, така и от администрацията) на закупените продукти. това, което виждам в тази петиция е хленчене, че се ползва комерсиален софтуер, а не свободен код. и накрая ефекта ще е никакъв.

dvasilev каза...

@radi: Виж прессъобщението на МДААР и по-специално следното изречение: "Задължение на доставчика ще бъде и провеждането на обучения на служителите, както и предоставяне на средства за интерактивно обучение при излизане на нова версия на всеки от продуктите.". Това изискване винаги го е имало в договорите с MS, но като гледаш горният screenshot явно не се е състояло. Да не говорим за това, как в същия файл, авторът не е наясно как се правят номерирани списъци или пък как се разреждат буквите (определено най-дърварско е да се ползват интервали). При тези резултати аз лично съм против да се дават отново пари на MS, ако ще се кара през просото, то варианти много.

radi каза...

ми да организираме тогава една анкета сред държавните служители и да ги питаме:
1. знаят, че имат такива курсове
и
2. колко от тях са били обучавани за продуктите на Microsoft

ако няма такива курсове, тогава е редно да се пита фабриката защо ги няма и защо не наемат българска фирма да изработи електронна версия на такива курсове.

но като цяло съм на мнението, че има проблем, за който линукс обществото недоволства, а същевременно Microsoft не са уведомени за проблема. даже не изключвам и сценария, при който фабриката е дала решение, но нашите са го пренебрегнали.

dvasilev каза...

@radi: На мен ми е ясно, че след като си получаваш парите пряко или косвено от "фабриката", то ще и защитаваш имиджа, но както казах и по-горе, този постинг не е насочен срещу MS.

По отношение на комерсиални срещу затворени решения, отворени срещу затворени формати (двете противопоставяния не са еквивалентни) в ДА се е изписало доста в мрежата. Ти добре знаеш какво ми е мнението за миграцията на ДА към свободен софтуер, както и за опитите за вкарване на свободни формати при достъпа до обществена информация. Има и доста други мнения по поставените въпроси. Мен това, което ме дразни е, че всичко в ДА се прави без грам мисъл и когато ти се наложи да мигрираш към нещо друго (по една или друга причина), то ще бъде невъзможно. Затова и подкрепям петицията, защото трябва да има натиск нещо да се промени.

Иначе по отношение на предложената от теб анкета мисля, че и сам може да се сетиш какви са отговорите на поставените от теб въпроси.

radi каза...

не виждам защо се намесва произхода на доходите ми в тази дискусия. все едно аз да изтърся, че всички държавни служители получават парите си от мафиотски структури, защото видите ли и те плащат данъци. спора просто го заведох от гледната точка на това дали предложението на отвореното общество може да се реализира. аз лично съм на мнение, че ще се види наистина много зор в една миграция към open office. да не говорим, че така не се решава проблема с обучението на кадрите в държавната администрация. ами template-ите, които са разработени и които още се ползват за официални документи? да не би и тях ще преправят като минат към отворен софтуер?

според мен най-удачно е ДА да седне с Microsoft и да обсъдят как най-добре да образоват държавните служители за да могат ефикасно да използват закупените продукти. също така трябва да се обърне внимание на templates и други подобни неща, които може да са останали от по-стари версии на офис.

п.п. - форматите в офис 2007 наистина ще те зарадват :)

dvasilev каза...

@radi: При миграциите към нещо винаги се вижда зор, няма значение дали ще става въпрос за формата на ms office 2007 или на openoffice.

Специално този на ms office 2007 няма да ме зарадва, след като няма с какво да го отворя под linux и съответно да получа необходимата си информация от някой правителствен сайт. Честно казано на мен ми е през оная работа как си комуникират отделните институции в ДА (както се вижда от screenshot-а смотано), но е факт, че ДА се налага същия начин на комуникация и с отделните граждани, което пък не е редно. За това искам да се ползват отворени формати (както предполагам си чул OOXML не е такъв). Нека ДА използва отворени формати, пък ще ми е все тая дали съответните файлове са генерирани през OpenOffice, MS Office (ако вземе да поддържа ODF) или някакъв друг комерсиален продукт.

Така или иначe ти буташ дискусията в контекст извън настоящия постинг, така че смятам да я прекратя.

п.п. за държавните служители каквото и да изтърсиш, все ще е вярно ;-)

nikoladd каза...

@radi: Тук не става дума за това дали продуктите на M$ са добри или лоши а става дума за преносимост на информацията, която е важна за работа между ведомства/фирми/граждани. Когато аз като гражданин отида на страницата на правителствена агенция и си дръпна документ за бланка, която да попълня и занеса в смотаната агенция (защото онляйн нищо не се приема... нормално) и ми излязат маймуниците и какво? Да си купя и аз M$ офис, след като веднъж е закупен от плащаните от мен данъци ли?
Има достатъчно добри решения и ако част от влаганата сума се вложи в развитие на местна поддържаща инфраструктура резултати веднага ще има. А това става дори по лесно от сключване на договор с M$, просто се обявява държавна поръчка за оборудване и обучение. БГ фирмите веднага ще инвестират в инфраструктурата за това.

radi каза...

@Nikola: значи от цялата дискусия става ясно, че проблема не е в продуктите, които се ползват, а как се ползват тези продукти. ясно е, че става въпрос за PEBCAK в държавната администрация... нещо, което не съм сигурен, че ще се реши дори ако се мине на алтернативен софтуер. просто докато службите не си направят труда да предоставят информацията във вид, който позволява ползването на всякакви офис продукти (ms office, open office, google office и т.н.), проблема винаги ще го има.