15 май 2008

За паниката в банковата система

Някаква паника е обзела хората, които си имам взимане даване с една от търговските банки опериращи в България. На мен това, което ми е странно защо истерията се върти точно около тази банка. Честно казано, като се гледат разни показатели, има банки, които са по-зле като структура на активите. Тоест ако някой иска да предизвика криза в банковата система на страната не е избрал „правилната” банка (в смисъл, че с други банки ще е по-лесно). Комичното в случая е, че хората, които са решили да се разкарат от тази банка са се засили към банки, които са по-зле от нея.

Интересно е тогава кой и защо клати лодката? Така или иначе към момента проблеми за ликвидна криза в системата няма, стига някой да не се напъне да разклати още 3-4 банки. За любителите на конспирацията мога да предложа две хипотези.

Едната е свързана с разчистване на сметки. Според слуховете преди месец на един печално известен бизнесмен му бил отказан голям кредит от въпросната банка и в яда той казал, че това няма да остане без последствия за банката. Отделен е въпросът, че при сегашното развитие на нещата, то ситуацията е доста удачна за евтина смяна на собствеността.

Другата хипотеза е доста откачена и е свързана с привличане на евтин ресурс. Представете си, че вие сте банка, която анонсира високи лихви и хората с депозитите се лепят при вас като мухи. Вие оперирате с тези пари и в един момент те вече са ви излишни, но защо пък да им плащате лихви на мухите. Пускате слухове и мухите сами се изнасят, без да си търсят лихвата. Забавното в случая е, че всички офертите за промоционалните депозити с високи лихви са в сила до края на месеца.

Все пак да не забравяме, че който потъне в конспирации не е прокопсал. Ако банката издържи на първата вълна на паниката, което предвид факта, че засега няма индикации да са сгазили лука с портфейла си, както и това, че при затруднения с ликвидността има откъде да й се налеят пари, е доста реалистично, то няма да се стигне до някакви крайности. Така или иначе ежедневните статистики на БНБ ще са ми от интерес през следващите няколко седмици.

Няма коментари: