27 януари 2006

Здравните вноски: солидарни или справедливи?

Повечето приходи, които се внасят в осигурителната система на България се базират на някаква социална солидарност. Тоест хората с по-големи доходи плащат повече от хората с по-ниски доходи, а накрая получават едно и също нещо. В крайна сметка този момент на солидарност едва ли е приемлив за всички, защото не е справедлив, но е истината е, че без него не може.

Единствените приходи, които правят изключение от това правило са тези за Здравната каса. Тяхното формиране не е нито справедливо, нито солидарно. Не е справедливо, защото всеки според доходите си прави вноската, а не според услугите, които ще ползва и не е солидарно, защото хората без доходи също трябва да внасят някакви минимални вноски, които към момента са към 10 лева на месец. В крайна сметка в опита да се направи микс от двете системи, като че ли са взети само лошите им страни. Според мен е крайно време в България да се въведе нещо като здравна застраховка, която да покрива плащания за здравни услуги съразмерно вноска и други неща (например пушачите може да са по-рискови и да им искат повече пари), а солидарния елемент да се намали значително от тези 6%, както и да не се карат хора без доходи да плащат "солидарни" здравноосигурителни вноски в сегашния им смисъл.

5 коментара:

Анонимен каза...

1. Никой не иска да ползва каквито и да е здравни услуги, но се налага и никой не може да предвиди какви услуги ще му се наложи да ползва.

2. Осигурителната основа е пропорционална на дохода и в този смисъл е несправедливо. Но:
2.1. Имаме горен праг на осигурителната основа (1200лв. беше преди година, две). Т.е. не има и праг на непропорционалността.
2.2. Всеки има изгода от здрави хора, около себе си, защото:
2.2.1. За да свършиш каквото и да е, общуваш с хора и ако вероятността част от тях да са болни, то шансовете ти да го свършиш намаляват.
2.2.2. Твоето здраве зависи от здравето на околните. Мисли си за инфекциозни болести пренасяни по въздушно-капков път.

3. Имаш възможност за доброволно осигуряване, така че ако го намираш за добра идея — имаш възможност.

Съжалявам, ако те дразни изложението с точки, но днес така съм ги подкарал нещата.

dvasilev каза...

@Пейо: Честно казано аз не съм против солидарния елемент. Само, че той е изкривен много здраво и направо го опорочава. А това за мен не е приемливо.
1. Хората без доходи или такива, които нямат доходи в България са длъжни да плащат здравноосигурителни вноски. Тези в чужбина могат да минат по тъч линията, но когато се приберат в България (за седмица или две) и недай си боже им се случи нещо, например ги блъсне кола, финансово могат много здраво да лапнат дървото, ако здравната застраховка, която имат в чужбина не им покрива разходи в България. За да си възстановиш здравноосигурителните права в БГ
трябва да внесеш вноски за последните 12 месеца, което за мен си е чист рекет.
2. Където и да отидеш си плащаш като поп. Ако не си платиш или те пращат в някоя глуха и не те поглеждат или те мотаят. И в двата случая това струва нерви. Лекарите не те третират като клиент, защото парите, които те получават ги взимат от здравната каса, а тя от своя страна не упражнява достатъчен контрол. А както казва онзи летящия от междузвездни войни: "Only money matters".

В крайна сметка трябва да се реши какво точно искаме, защото в момента седим между два подхода и нищо чудно парите, които се дават за здравеопазване (официално и неофициално) като процент от БВП в България да са в челната десятка, а както се вижда ефекта да е никакъв. Така или иначе се гледа цялото здравеопазване да мине на пазарен принцип, въпреки че мениджмънта го няма никакъв, и в този контекст не ми се струва много умно на здравната каса да и се вменяват две функции: хем да събира здравни застраховки (тези 10 лева на месец от които не може да избягаш), хем да бъде солидарна. Това, което казах в постинга е, че частта със застраховките е хубаво да се изнесе извън нея. Хубавото е че:
1. Контролът върху здравните услуги ще е по-добър.
2. Намалява се задължителния процент за здравно осигуряване, което от своя страна ще намали стимулите за укриване на доходите. Последното от своя страна ще се отрази положително и на останалите осигурителни фондове в НОИ.

Иначе съм съгласен с точките, които си изредил. Обаче като данъкоплатец за момента смятам здравната вноска като набутвация, защото парите които давам не отиват за здравеопазване, а пълнят нечии джобове по най-различни начини. Като имам време може и аз да направя списък като теб.

Анонимен каза...

да добавя и аз моите 2 стотинки... значи 2 въпроса ми мътят главата:
- тези в чужбина хубаво ще плащат на НОИ, но НОИ ще им покрива ли част от медицинските разходи, когато са в чужбина?
- от коментарите и статията разбирам, че НОИ изчислява осигуровките на база колко изкарва отделният човек. каква е базата за таксуване на живеещите в чужбина българи?

dvasilev каза...

@radi: кратък отговор по реда на тиренцата

- извадка от закона за здравното осигуряване:
Чл. 36. (1) Задължително осигурените имат право да получат частично или напълно стойността на направените разходи за медицинска помощ в чужбина само когато са получили предварително разрешение за това от НЗОК.
(2) Разрешение по ал. 1 се дава само за видовете медицинска помощ, която не се извършва в страната, по реда на чл. 78 и 79.

тоест отговора е отрицателен. Покрива се евентуално лечение в чужбина, което не може да бъде проведено в България.

- фиксиран е минималния размер на таксата, т.е 6% от минималната работна заплата. Ти ако искаш може да се осигуряваш на какъвто си искаш доход (за работещите в България се предполага, че това е действителния трудов доход, въпреки, че доста хора се осигуряват на по-малко), но не по-малък от минималната работна заплата. Ако трудовия доход ти е над някакъв праг (за миналата година беше 1300 лева), не е нужно да се осигуряваш за сумата над прага, въпреки че ако го направиш, няма да ти се разсърдят и разбира се няма да ти върнат парите, които си дал в повече. Този казус е възможен в случаите, когато дохода ти флуктуира и получаваш доходи от няколко места, най-вече през граждански договори. Всеки живеещ в чужбина рационален българин, който иска или трябва да се осигурява в България, прави вноските си на 6% от минималната работна заплата.

Повече подробности винаги могат да се получат от страницата на Националната агенция по приходите.

Анонимен каза...

Аз си го представям така - всеки е задължен да си направи здравна застраховка, която да покрива определени рискове. Който е беден получава субсидия за част от здравната си застраховка от държавата. Субсидията може да се финансира от данъците, които влизат в бюджета, но идеята за специален данък също не е лоша - стига да не усложнява данъчната система.