11 януари 2006

НАПъните на НОИ


Ситуацията е много проста. НОИ е решило да си подобри приходите поради една или друга причина. Нарочва си ви, че дължите пари. Праща ви писмо, с което ви информира за вашите "задължения", поканва ви да се обадите, ако смятате, че са сбъркали и да бъдете така любезни да си ги платите до една определена дата или да се разберете как ще ги погасявате. Ако не спазите сроковете щи ви бъдат съставени някакви актове за незнам си какви нарушения и ще бъдете предаден на агенцията по държавни вземания. Дотук нищо лошо, заплашват ви учтиво, но в крайна сметка има закони и може да се съдите, ако не се разберете кой крив и кой прав, въпреки че това май не спира изпълнението на въпросните актове. Само, че положението не е много равнопоставено. Срокът, който са си поставили НОИ е 31 декември 2005г., а писмото с което ви информират е изпратено на 3 януари 2006г. Докато го получите, са минали няколко дни и за НОИ или както вече се казва тази част НАП, има формалното право да ви третира като некооперативен длъжник с всичките му затова последствия. Навсичкото отгоре същите хора имат наглостта да ви информират, че с това се прекъсва някаква давност.

На некадърниците от НОИ мога да им кажа само, че всякакви такива неща се изпращат с писмо с обратна разписка, защото не могат да докажат, че са ме информирали. И всичките там актове могат да си ги заврат ...., абе знаят къде. Като не са ме информирали като хората ми е чудно как ще задействат принудителното събиране, съдене и прочие. Утре със същия успех могат да изненадат някой със съдия изпълнител, че има задължения. Но не това е основния проблем в конкретния случай. В този казус, човека за който говоря не трябва да дава нищо, само трябва да се напъне да събере конкретните документи и ако от НАП са кооперативни ще се разберат лесно. Лошото е, че с някакви поправки в закона до въпросния срок си имал право на разсрочване на задълженията, а когато си информиран две седмици след него, че имаш задължение, губиш това право. Явно наглостта няма край.

Иначе така наречените здравни вноски са голяма глупост. Така или иначе, където и да отидеш си плащаш като пич. А парите, които плащаш като осигуровки потъват някъде в небитието. От както съществуват тези глупости са ми удържани не малко пари, а през този период само една безплатна ваксина съм използвал. Крайно време е да се създадат условия за здравни застраховки, които да заместват здравната каса и да се разкарат тези задължителни данъци, защото е смешно хора, които са зачезнали в чужбина преди много време сега да ги изкарват длъжници.