16 януари 2006

Кривото

Както и показва името в тази верига от заведения да ти е криво да влезеш. Не че готвят лошо, но обстановката и в трите криви заведения е супер зле. Тези хора са тотално скарани с правата на непушачите, което съчетано с лошата вентилация прави престоя в заведенията кошмарен. Лошото в цялата работа е, че това е системна политика на управителите и нещата много са заприличали като лафа за басейна, където в този ъгъл е секцията за пикаещи, а в онзи за непикаещи. Като че ли работата е най-добре в първото криво срещу Ректората. Там има едно сепаре, обособено като кът за непушачи, лошото е че има 4 маси за по двама човека и ако сте по-голяма компания е невъзможно да се съберете. В другите две заведения местата за непушачи са плаващи. Тоест сега е за непушачи, а след малко за пушачи в зависимост от клиентите, а по някой път направо си казват, че при тях няма такова нещо и да сядаме, където си искаме, не било длъжно да пушим. Баси простаците. Чудя се тези от ХЕИ какво се мотат. В крайна сметка аз това заведение съм го сложил в черния списък и трябва да има много фундаментални причини да влизам в него. Предпочитам някой от големите Дон Домати или Джепето, където правата на непушачите по се усещат.

На въпроса защо не харасвам да ходя в опушени заведения, отговорът не е, че си пазя здравето. Основните причини са свързани с това, че човек се одимява страшно много и започва да смърди невероятно. Разбира се пушачите това не го усещат, пък и не им пука, но в крайна сметка след всяко такова посещение дрехите заминават към пералнята и следва основно измиване на косата. В случаят на Кривото, където няма добра вентилация, димът не отива нагоре, а се носи по съседните маси. Човек, ако е асматик много го е закъсал, защото му се затруднява дишането. Но дори и да не е, димът полепва по кожата и очите, последните се насълзяват и подлютяват и става една обстановка, в която ти се иска веднага да напуснеш заведението. Честно казано не вярвам вдигането на акцизите да подобри обстановката в заведенията, така или иначе тази група хора е с по-високи доходи и цените не ги плашат, но ако ХЕИ не могат да се справят с контрола, по-добре да забранят тотално пушенето в заведенията. В крайна сметка на никой не му е приятно да го обгръща дим докато яде, но лошото е, че в заведенията всеки клиент е на различна фаза в процеса на консумация.

1 коментар:

Orlin каза...

Така е, да. Верно ти се умирисват и дрехи, и коса, и всичко. И наистина е неприятно.
Според строгите изисквания - всички заведения би трябвало да имат отделени части за пушачи и непушачи. Плюс - и това е най-важното - силна климатична инсталация. В противен случай подлежат на сериозни глоби и ги грози затваряне. В интерес на истината - глоби наистина има, макар че за затворено поради това заведение не съм чул.
Бил съм в Кривото 1 път преди 6-7-8 г (това зад университета), но през лятото - в едно квазиподобие на градинка с 2 кв.см. небе. Лятото е лесно, зимата е проблемът.
Нормалното е - да има удобства и за двете групи клиенти и да няма конфликт между тях.