16 март 2007

Малоумието на ГДБОП

Днес се случи прецедент в българското интернет пространство, който навява мисли как свободата в България отива към нивата в Китай и Северна Корея. По искане на ГДБОП, БТК е отказала достъп на своите потребители до определен IP адрес. Няма да коментирам това, че БТК анонсира нещо, за което после е приложен филтър, или че нарушава договорните отношения със свои клиенти. Най-много да я осъдят и да плати някакви неустойки. Плашещото в случая е действието на ГДБОП, които меко казано си превишават правомощията. Като че ли досега свикнахме ГДБОП да изземва функциите на съда и да казва, кое е законно и кое не, да задържа хора, ей така за спорта и да види до колко ще им издържат нервите, както и да прецаква бизнеса, на неудобни за някой хора.

Новият елемент, към който не трябва да има никаква търпимост, е опитът им да се наложи цензура в интернет пространството. Предполагам, че законът им дава право да се правят на малоумни, но пък едва ли ги задължава. Разбира се, разни клоуни като Явор Колев, вместо да се гръмнат (обикновено клоуните в цирковете така правят), без да се замислят колко могат да сринат авторитета на институциите, за които работят, биха могли да наредят на всички български интернет доставчици на база закона на авторското право да филтрират трафика не само към arenabg.com, но и към google, youtube, vbox7 и всякакви там други страници дето предлагат достъп до страници със съмнения относно редовността на авторските права. Доколко тези „съмнения“ не са добре дефинирани цензурата би могла да се пренесе към всичко и да се филтрират медии, блогове, корпоративни сайтове и каквото там се сетите. Честно казано на мен изобщо не ми пука за торентите (от работа нямам време да си прочета разни книги, които съм си накупил, да си пиша в блога, пък камо ли да дърпам и да гледам филми), но цялата тази възможност за цензура е доста плашеща. Разбира се, доставчиците, ако искат да не им пострада бизнеса, щат не щат трябва да се съобразят с тази „заповед“ на клоуните. От друга страна нямат задължение да не филтрират да речем заявки от идващи правителствената мрежа, така че за нея да не бъде достъпно българското интернет пространство.

Малоумието на ГДБОП не се изчерпва с налагането на цензура в интернет пространството. Просто целият подход към решаване на проблема с нарушаване на авторските права от торент мрежите е обречен на неуспех и накрая клоуните от ГДБОП ще трябва да признаят невъзможността да се справят с проблема и да подвият опашките. От сървъри на съдържание, нещата преминаха към торент тракери, в последствие през тунели те бяха фиктивно „изнесени“ в чужбина, а сега може да се слеят с някой от чуждестранните торент тракери и да се върнат отново в първоначалния вариант. Докато ГДБОП не забрани достъпа до интернет (в крайна сметка филтрирането на IP адреси и DNS имена е доста неефективно) и не окошари всички интернет доставчици, защото съдействат за разпространението (макар и неволно) на пиратско съдържание, българските потребители спокойно могат да ползват чужди тракери. Разбира се, проблемът е дали ще има достатъчно български seeder-и, но в тази ниша могат да се вмъкнат бившите вече торент тракери. Тоест те да качват торенти на тракери в чужбина и да seed-ват яко. Както може да се сетите, няма как да бъдат хванати, тъй като могат да бъдат приложени серия от мерки, за затрудняване на проследяването им.

Все пак трябва да се каже, че ГДБОП не са виновни за положението, в което се намират. Депутатите са виновни за това, че приемат закони, които позволяват правоохранителните органи да малтретират гражданите на България. Ако дадеш 1000 лева, на правилните клоуни, то можеш да съсипеш достатъчно живота на някой обикновен човек. Ще преседи достатъчно време в ареста, ще му изтарашат офиса, ще му конфискуват някои работи и спокойно ще го фалират. Нека после да съди държавата. Финансово големите имат възможности за защита, но не така седи въпроса с обикновените хора. За мен възможността за такъв полицейски произвол не е приемлива. Предполагам и за вас.

Няма коментари: