30 юли 2007

Плосък данък в България: доживяхме го!

Вчерашният ден беше паметен в новата история на БСП. С един добър и премерен ход, като въвеждането на плосък данък от 10% върху доходите, обра всички възможни джакпоти.

  1. Този ход е изпреварващ удар срещу Бате Бойко. БСП са наясно, че ГЕРБ им е основния противник. Нещо повече ГЕРБ, които претендират да са десни, мислеха да се борят с БСП, като яхнат икономическия популизъм и привличат електорат с глупостите на ИПИ. Сега БСП им отнеха основните аргументи и ГЕРБ ще трябва да се правят на креативни. Бас ловя, че първата реакция на Бате Бойко ще бъде да обвини БСП в популизъм.
  2. Негативните ефекти от този ход се стоварват в градината на НДСВ, тъй като според това, което се изнесе в пресата те са инициатори на идеята, въпреки че изпитвам разни съмнения, че цялото предложение първо е прокънтяло в главата на Орешарски. А негативни ефекти много. За разлика от другите страни, където всъщност бе въведен прогресивен данък с две ставки – 0% и нещо друго, ни избираме класическия вариант без необлагаем минимум. Ако се вярва на бръщолевенията на Георги Ангелов, така ефекта ще е по-силен. При единна ставка от 10% бюджетът по никакъв начин няма да усети разлика в приходите, тъй като в момента ефективната ставка (на база разпределение на доходите) е малко над 10%. Тоест намаление на ДОД няма, а се просто се променя разпределение между хората. Хората, чиято брутна работна заплата е под 430 лева, ще сърбат супата. А тези, на които заплатата е около 250 (често срещано явление в малките населени места) направо ще я духат.
  3. Изтъргува това непопулярно решение, срещу увеличаване на пенсиите, което е добър начин да стимулират електората си. В крайна сметка увеличените на пенсиите към края на годината ще бъде 21%, а средно за годината пенсиите ще се увеличат 13.2% (не вярвайте на някакви бакалски сметки, които се появяват във форумите на вестниците, тъй като пенсиите обикновено се индексират през средата на годината и за пресмятане на годишното увеличение се използва и увеличението на пенсиите от предходната година). При положение, че пенсионерите са най-потърпевши от целия икономически преход не знам защо десните и либералните партии се пънат за по-сериозно увеличаване на пенсиите. Не е като да няма възможност бюджетът.
  4. Разправи се с икономическия популизъм. Досега въвеждането на плосък данък винаги е било съпровождано и с намаляване на данъчната тежест. Поради тази причина в емпиричните изследвания ефектът от плоската ставка е напомпван за сметка на ефекта то самото намаление на данъка. България май ще е първата страна, в която се въвежда плосък данък без да се намалява данъчната тежест в следствие на което след време ще може доста прецизно да се оцени ефектът от самото оплоскостяване на ставките. Бас ловя, че няма да е положителен, освен ако някой умник не успее да добави към приносите на плоската ставка и ефектите от еврофондовете към икономическия растеж Догодина практически започва основното им усвояване и това няма как да не се отрази на растежа.
  5. Неутрализират мераците на Георги Ангелов и компания, които вече няма за какво да критикуват управлението на БСП. Начинът на въвеждане плоският данък надминава и най-смелите очаквания на младежа и той сега ще остане без цел в живота, което е едно печално развитие на нещата. Честно казано на мен ми е интересно какъв алтернативен “бюджет” ще извади наесен. Досега писанията му бяха свързани основно с приходната част, а разходната част беше в стил “мутра строи хотел на морето”. Който си е имал взимане даване мутра да му е инвеститор, знае за какво става въпрос (ако все пак не знаете, един съвет: недейте да правите разбивка на разходите, а давайте едно крайно число, иначе от бетонът ще остане само водата). От тук резнато нещо, от там намалено друго, без ясна визия практически как ще се намалят съответните разходи. Георги Ангелов е прецакан и по друга линия. Предполагам, че догодина ще натиска да се въвежда необлагаем минимум. По груби сметки въвеждане на необлагаеми 200 лева на месец ще коства на бюджета към 720 млн. лева, което при тези излишъци, които се трупат има откъде да дойдат. Обаче въвеждането на необлагаем минимум по същество е преминаване от плосък към прогресивен данък и ако едно такова предложение дойде от Георги Ангелов, ще е забавно как идеологът на плоския данък в България ще настоява да се въведе прогресивен такъв.

Иначе ако не е станало ясно, за мен този ход на БСП е една глупост. Вярно, че аз съм от хората, които ще усетят положителните аспекти на промяната, тъй като съм доста над прага за преебаност (като гледам няколко стотин лева ще спестя от промяната), но според мен това е някаква антисоциална политика. Ако се погледне фискалната политика през последните 7 години, тя винаги е била в полза на високодоходните групи и предприемачите, т.е фискалният стимул се поема от тях. Не че е лошо, но все пак би било хубаво, ако се правят от време на време някакви реверанси и към хората, които бачкат за жълти стотинки. С тази си мярка наглостта обаче удря връх. Едно е да правиш фискален стимул към високо доходните групи за сметка на бюджета, а съвсем друго е да го правиш за сметка на ниско доходните групи.

Няма коментари: