22 юли 2007

Наваксване

Обикновено като изчезна за една седмица на някъде без достъп до мрежата се налага да отделя към половин ден да прегледам нещата натрупали се RSS четеца. Сега като е лято си мислех, че хората е пишат по-малко и по-лесно ще наваксам, но получих „неприятна“ изненада. Явно случаят с Мишел е провокирал доста блогосферата и бая постове и коментари са се натрупали. Мисля, че едва ли има нормален човек, който да не подкрепи и съчувства на Мишел, но покрай тази история и доста глупости се изписаха.

От блоговете, които чета, най-балансирани са позициите на Пейо и Бого. Темперамента на Весо едва ли би учудил някой. Въпреки че хората, работещи в МВР, са далеч от техническата компетентност на Весо (за парите, които се дават, едва ли ще намерят по-добри), то по отношение на разследващата част си мисля, че Весо се е изложил. В крайна сметка разследващите органи работят с хипотези, за чието потвърждение или отхвърляне събират някакви факти, а работа на съдебните органи е да преценят дали съответните факти стават или не стават за доказателства и дали тезата на разследващите органи може да бъде приета. От такава гледна точка не виждам никакъв проблем МВР да привиква хора на база whois информацията. Ако привиканото лице може да се прави на отворено, нека отрича достоверността на информацията и да стиска палци по някакви косвени улики да не бъде хванато, че баламосва МВР. Ако пък в действията му няма нищо незаконно е глупаво да не си признае.

Най-силно впечатление ми направи Йовко, чийто постинг е доста емоционален, но и провокативен. Последното го прави и грозен. Няма нищо лошо в това човек да си стоварва гнева върху някаква институция (било то държавна или частна), но е глупаво да го стоварва върху хората, които работят там. В крайна сметка хората са длъжни да изпълняват нарежданията, които са им спуснати отгоре, и колкото и да съчувстват на потърпевшия, не могат да направят нищо. На всеки му се е случвало да не бъде съгласен с решенията на ръководството. И какво прави? Ако е принципен човек ще си хване багажа, и ще си смени работата. Но колко хора биха постъпили така? Много лесно да си принципен, когато взимаш заплата няколко пъти над средната за страната и професията ти е търсена, така че без проблем може де си намериш нова работа на следващата седмица. Само че има професии, за които това не е в сила. Хабиш си времето да учиш разни неща, специализираш в други и накрая се оказва, че това което ти е на сърцето може да го работиш на едно-две места и получаваш заплата, колкото да вържеш двата края и мъничко отгоре. Поставен в такава ситуация едва ли някой ще държи толкова на принципите си и да се прави на отворен пред шефа си, че това което го кара да върши е глупост. Честно казано не знам какви хора работят в МВР, но все се надявам там да има и не малко такива, които са се захванали с тази работа за да реализират детските си мечти да са в помощ на обществото (въпреки че като се има предвид историята ни, това може би е в сила за хората постъпили последните 10 година на работа там). Именно заради тези свестни хора не трябва да се правят такива провокативни постове. Разбира се, тези хора имат избор. Могат да си сменят професията. Но на никой не пожелавам да работи нещо, което не му е интересно. Като човек изпадал в такава ситуация, мога да кажа, че е доста гадно.

Все пак полезното от цялата шумотевица е че ние като граждани се запознаваме по-добре с правата си, а от друга страна оказва някакъв психологически натиск върху МВР и следващият път се надявам да са по-внимателни, когато прилагат закона.

Няма коментари: