07 януари 2008

Дилема

Среща. Ще се обсъжда поредния дълъг документ. Всеки от участниците е отделил поне ден в изчитането му, като са му хрумнали куп въпроси, коментари и забележки, които е нанесъл върху оригиналния документ. В цялата тази ситуация възниква въпросът, как всичко това да се домъкне до мястото на срещата. Тривиалното е на хартия, макар и при двустранен печат с 4 страници на лист, използваните листове от един човек ще са двуцифрено число и след края на срещата веднага отиват за рециклиране. Алтернативата е всеки да си домъкне нещата по електронен пък, като например използва преносим компютър. Но това, което се чудя, е дали последния вариант от екологична гледна точка е по-приемлив. В единия случай се похабяват някакви дървета за хартия, която после се рециклира, а в другия случай се консумира ток, който в повечето случаи е от невъзобновяеми източници. Но дори и през някакви енергийни еквиваленти консумираният ток да се прехвърли в брой дървета, то не ми е много ясно, кой от двата подхода е за предпочитане. Някакви идеи?

9 коментара:

Анонимен каза...

То малко като въпроса "Кое е първо: кокошката или яйцето?" се получи... Много си прав, че правилно от екологична гледна точка решение няма... Но пък това няма да ви спре обсъждането на документа, нали?! Така че, според мойто скромно мнение: на кой както му е удобно... дори и да звучи малко цинично. Идеален вариант няма дори в теорията, камо ли в практиката.
Поздрави.

dvasilev каза...

@naddya: Не знам дали няма правилен отговор. Възможно е да има и бих се радвал, ако някой каже защо би предпочел единия или другия вариант.
Иначе е известен факт, че яйцето е преди кокошката, защото яйца е имало и при влечугите, които май значително предхождат птиците :-P

Анонимен каза...

Принтирането на хартия, както и производството и рециклирането и също е свързано с употребяване на ток. Така че според мен повече се спестява ако се използват лаптопите, защото поне хартия не се хаби.

dvasilev каза...

@alis: Определено е така. Остава въпросът колко ток се използва в единия и в другия случай.
Ако на три часова среща моят лаптоп изгори 0.2kWh електроенергия, то имаш ли идея примерно за 12 листа хартия, колко ток е използван в производството им?.

Анонимен каза...

Ами нямам особено добра идея - едва ли е много :)
Вероятно там се горят доста повече kWh и се произвеждат тонове хартия. Може би е по-добре да се сравнят цените на 12 листа хартия и 0.2kWh и тогава човек ще придобие някаква груба представа.

Анонимен каза...

@D: тука обаче не слагаш в сметките и неща като амортизация, уморяване на очите, нанасяне на моментални поправки на лаптопа и колко време ще отмене набързо надрасканите бележки да бъдат прехвърлени по-късно в документа... Много труден въпрос задаваш и не мисля, че може да се даде еднозначен отговор.
Поздрави.

dvasilev каза...

@alis: За съжаление, това че нещо излиза по-евтино, не значи, че е по-екологично. Иначе 12 листа хартия са около 12 стотинки, 0.2kWh са около 3 стотинки.

@naddya: и в двата случая имаш набързо надраскани бележки, защото ако се прави редакция на документа в процеса на дискусията му, то последната ще се проточи твърде много.

radi каза...

да, но ако тези 0.2kWh са от събрана слънчева енергия... ;)

dvasilev каза...

@radi: Лесно ти е на теб. Размина се с мъглата и излетя по живо по здраво, а сега се бъзикаш, че не сме виждали слънце няколко дни ;-)