25 септември 2008

Няколко дни в Холандия: денят на кралицата

От този празник имам смесени чувства. Лошите са свързани с това, че всичко става една голяма кочина, ...

... която седи непочистена с дни. Хората окупират всякакви тротоари ...

...и ливади, в резултат на което доста цветя дават фира. Като се има предвид, че при нас в България кочината е безспирна, сигурно на Холандците им е простено да си направят такава за 1-2 седмици.

Ако трябва да правя съпоставки с националните празници в България, то разликата е огромна. Аз не се сещам при нас да има национален празник, който да е ориентиран към хората. Има някакъв почивен ден, в който всеки свършва, каквото не е успял свърши, а някакви важни хора се опитват да ни вкарат приповдигнато минорно настроение с почитането на памет на какви ли не хора, което поне да ни направи (псевдо) патриоти за няколко часа. Като се има предвид и последните години колко политически са украсени отделните чествания, работата съвсем отива на зле. Всъщност националните празници в България не са ориентирани към гражданите, а към символите на държавата. Голямата полза идва, ако случайно се съберат повечко почивни дни, комбинирани с хубаво време, за да се скокне наляво или надясно.

В Холандия денят на кралицата е ориентиран към хората. Тълпи хора изпълват улиците облечени в оранжеви дрехи.

От всеки ъгъл се дъни музика, бирата се лее на всякъде, а каналите са изпълнени с празнуващи по лодките хора.

Покрай този празник някак си преосмислих фразата „If there is a life Dutch will find it”.

1 коментар:

Unknown каза...

много добре си пресъздал атмосферата... определено на този празник, а и на другите, които холандците организират всичко е на насочено към хората. ;-)