26 септември 2008

Няколко дни в Холандия: вятърни мелници

Навремето в Холандия е имало купища вятърни мелници, чиято цел е било да изпомпва водата от ниските части. В днешни времена не се разчита вече на силата на вятъра, ...

... но тук там се среща по някоя такава мелница.

Един сравнително голям комплекс от 19 мелници е запазен до Kinderdijk, което се намира доста близо до Ротердам.

Като цяло е интересно да се посети. Има и отворени мелници, в които се влиза срещу някаква такса. Разбира се, смесването на отделните култури се е отразило на комплекса, където човека, който продава билетите си спестява от време на време да издава касови бележки. Но какво да се прави. Хора сме.

От транспортна гледна точка за комплекса е най-удачно човек да се замъкне с влак до Ротердам и от там да хване автобус за няколко спирки. Ние обаче се замъкнахме до Утрех и пътувахме повече от час с автобус. Това си имаше своите предимства и недостатъци. От хубавите неща беше това, че успяхме да видим дълбоката провинция. Много хубави местенца, къщи, дворчета. Основните пътни артерии минават по издигнатите диги, а къщите и дворчетата са някъде долу в ниското. Като бонус беше фактът, че точно в този ден автобусният транспорт на съответната фирма беше безплатен. От друга страна дългото пътуване с автобус беше уморително. Тесни пътища и доста завои, така че някак си логично започна всичко да ми се върти.

Няма коментари: