18 декември 2005

Операция "Респект"

Преди известно време бе проведена поредната Police Respect (PR) акция на МВР. Както обикновено, при такива показни мероприятия се прибират хора, които трябвало да излежават присъди, но незнайно защо полицията не ги е прибрала до момента. Други хора, които също са от "престъпния" (в кавички, защото без да си осъден, не коректно да бъдеш наречен престъпник) контигент биват разхождани до РПУ-тата и понеже полицията няма доказателство да са направили нещо, биват пуснати след един ден по живо по здраво. Тоест полицията извършва действия, които трябва да покажат на обикновения гражданин, че тя си върши работата, но всъщност показват колко е ниска ефективността й и съответно вредят на имиджа й. Но как иначе, това да шумиш, как си хванал някой, който е с влязла присъда, но ти не си го потърсил сумати време или това хора, за които публично е известно, че въртят далавери да не може да докажеш този факт на пук на цялия арсенал от СРС, показва липса на компетентност.

Разбира се при тази PR акция, за да се внуши на обикновения гражданин, че нещата са по-различни, бяха въведени нови елементи. Едното е, че полицейските коли се движат с непрекъснато запалени сигнални лампи. Явно това има за цел да стресне обикновения престъпник и той като побегне, полицаите да го арестуват. Само че този психологически елемент едва ли действа в нашата държава, но за сметка на това се създават други дискомфортни ситуации в движението по пътищата. Полицеската кола се движи със светнати буркани дори и при рутинни обиколки, и редовият шофьор в тази ситуация би трябвало да й отстъпи предимство, нищо че полицаите не се нуждаят от него. Разбира се водачите бързо се усетиха, че изобщо не трябва да си дават предимството. Обаче тъмното това става по-засукано, тъй като не е много лесно да се различат отделните видове коли със сигнални лампи.

Но не това е най-същественото в поредната PR акция. Оказа се, че е напълно възможно полицията да убие съвсем законно, който и да е гражданин. Как става това? Съществен елемент в показните акции е полицаите да се разхождат тежко въоръжени, с качулки и да са супер груби. Явното хората трябва да се стресират. В такава ситуация, когато такъв индивид се опита да ти отнеме правото на свободно движение, посредством спиране на превозно средство (предвид наличието на фалшиви полицаии през нощите по БГ пътищата, ако си по-заможен, едва ли би спрял) или чрез телесно спречкване (обикновено те изненадват в гръб), съвсем естествено води до реакции, които могат "нееднозначно" да се третират от полицията като оказване на съпротива при задържане, а недай си боже заплаха за техния живот. В следствие на което, ти автоматически се оказваш особено опасен престъпник, без да си бил осъждан някога, без да си разработван и прочие и полицията, ако те убие се оказва с чисти ръце, защото в законът я защитава в този конкретен случай.

Конкретният казус. Полицията решава да задържи показно шеф на охранителна фирма. Човекът се стрясква и побягва, полицаите го настигат и го налагат здраво (ясно е, че в такива ситуации полицаите не мислят дори и да могат, а действат инстинктивно), в следствие на което човекът умира. Случаят бива потулван, което вече го прави и политически проблем. А когато се раздухва от опозицията се оказва, че виновни няма, защото: човекът бил опасен престъпник, нищо че никога не е бил разработван, пък камо ли осъждан и не е ясно от полицаите, които са го били го били, кой нанесъл фаталния удар. Sad but true.

Няма коментари: