24 октомври 2006

Като не върви, не върви

Завърши поредния сезон на Формула 1, а заедно с това и спортната кариера на Михаел Шумахер. Въпреки, че през този сезон болида на Ферари беше на доста добър, то късмета не достигна на Шумахер да стане шампион за осми път, а Ферари да вземе титлата при конструкторите. Ако за първото донякъде допринеса факта, че Алонсо е доста добър пилот, то развитието на борбата при конструкторите ми се вижда доста несправедливо. Но какво да се прави, като не върви, не върви. В крайна сметка през този сезон Шумахер не завърши в три състезания (Австралия, Унгария, Япония), в Монте Карло ме беше отнет pole position-а и трябваше да стартира последен, а в Бразилия имаше проблеми във финалната фаза на квалификацията и спука гума. От своя страна Алонсо отпадна в две състезания (Унгария и Италия), а в състезанията, в които колата им не беше на ниво, състезателите пред него отпадаха и той взимаше повече точки. Но какво да се прави така в спорта. Въпреки това втората титла на Алонсо не трябва да се омаловажава (за разлика от първата, където в първите няколко състезания Трули все успяваше да се класира втори на стартовата решетка и правеше тапа на хората след него), тъй като при тази конкуренция с доста хъс се състезаваше.

Това, което много ме зарадва в последното състезание, беше карането на шумахер. Той направо летеше. След спукването на гума, изоставаше на 30 секунди след предпоследния и Маса почти го беше затворил с обиколка, но накрая финишира 4-ти на 30 секунди след Маса и на 5 след втория. Направи толкова изпреварвания, колкото май да не беше направил за целия сезон до момента и някои от тях срещу доста опитни състезатели.

Надявам се през следващия сезон Ферари да имат повече късмет и пилотите им да жънат успехи. Интересно ми е Алонсо какво ще направи, защото неговото агресивно каране да не пасва да здравината на болидите на Макларън. А и не на последно място се надявам, ако БТВ отново излъчват формулата, да не се лигавят с излъчване на запис на квалификациите и състезанията заради филми и изборни глупости.

Няма коментари: