22 юни 2007

Правителството и неправителствените организации

Едва ли някой е доволен от работата на правителството и държавната администрация. Като се почне от обикновените граждани и се стигне до министър председателя, всеки има някакви претенции. С цел да бъдем повече правова държава и да се защитават интересите на отделните граждани, функционират доста неправителствени организации. Повечето от тях защитават интересите на малка и специфична група от обществото, но има и такива, които имат по-глобален поглед върху нещата и се мъчат да влияят върху вземането на политически решения. Темите обикновено са свързани с ефективност на администрацията, реформи в сектори като здравеопазване и образование, икономическа политика и т.н.

Преди два дни, преглеждайки пресата, попаднах на една статия, в която се цитираше изследване на една такава организация. Станаха ми интересни някои твърдения и реших да се запозная с въпросното изследване. За мое съжаление съответното изследване не беше сложено на страницата и аз реших най-културно да ги питам хората на оставения e-mail за контакт как човек може да се сдобие с него. Вече трети ден нямам отговор. Няма кой да ми каже, че изследването още не е излязло официално (какъвто май е случая) или че трябва да си платя някаква сума да го получа или нещо трето. Просто съм игнориран. Брех да го вземе дяволите, за какво се борите да реформирате администрацията, след като по нищо не се отличавате от нея.

Само за сравнение преди година ми трябваха едни данни общодостъпни данни от НСИ, които седят на страницата им. Чисълцата за съответния месец се бавиха да излезнат и аз им писах на хората да ги питам какво става. Хората ми не само, че ми отговориха веднага, а ми се извиниха за причиненото неудобство и ми ги пратиха после по пощата. Направо не беше за вярване, че си комуникираш с администрация.

2 коментара:

Анонимен каза...

Аз имам същите впечатления от НПО-та. И двете бяха големи, за България. Бях игнориран тотално макар и във единия случай да бяха задължени да реагират, чак след 3-4 телефонни разговора получих това, което търсех, а то не беше нищо сложно. Просто координатите на определени организации.

dvasilev каза...

След една седмица чакане мога да се похваля, че получих това, което ми трябваше.