15 април 2008

Отзвук

От време на време по разни поводи се налага да се мотая извън България. Толкова, доколкото на летището една от касиерките в един магазин, виждайки ми бордната карта и накъде пътувам, ме поздрави и се сбогува с мен на български, явно не сме чак толкова неизвестно кътче на картата. Разбира се, за нашата популярност доста голям принос имат нашите политици, макар и да не е с добро. В неделя вечер, докато преглеждах програмите по телевизията да се ориентирам каква е прогнозата за времето, попаднах на вечерната емисия в Euronews. Във водещите новини ми се появи познато от някъде лице, което докато се сетя на кой принадлежи, беше придружено с коментар от сорта на: „Румен Петков подаде оставка заради връзки с мафията”. Добре, че бяха изборите в Италия, иначе щяхме да бъдем първата водеща новина. Явно чуждите медии добре се ориентират кое е сензация. Предполагам, че в по-уредените страни като стане скандал, новините се фокусират върху фактите от скандала и това, че въпросното лице, намесено в него, ще се оттегли доброволно се подразбира. Нямам представа дали при първоначалното отразяване на скандала в чуждите медии, липсата на оставка е било предадено като новина (в смисъла, който влага Бареков), но сега определено беше отразено като сензация. Репортажът след това беше убийствен. Кадри с убийството на Георги Стоев със всички политически коментари около него, комбинирано с факти за броя убити през последните години без нито един заподозрян. Колкото и да не е предубеден човек, сериозно би се замислил дали иска да стъпи в нашата страна.

Спор няма, че сме големи тарикати, но като гледам и останалите от ЕС са доста адаптивни и не знам доколко може да си изчистваме имиджа с това, че нищо фатално не се е случило или да омаловажаваме проблемите, както прави един бедствен министър:
Европейската комисия постави миналата седмица срок от два месеца за доизграждане на системата, но от министерството на бедствията и авариите, казаха че реалистично телефонът ще работи за цялата страна в края на тази година. От ведомството успокояват, че докато делото започне да се разглежда ще минат около две години и дотогава системата ще функционира.

Няма коментари: