21 април 2008

Най-бедна ли е България в Европа?

В едни свои разсъждения Александър Божков твърди:
Година и четири месеца след присъединяването на България към Европейския съюз, осем години след началото на процеса на присъединяване, единадесет години след преодоляването на хиперинфлацията и икономическата катастрофа, осемнадесет години след падането на Берлинската стена, България продължава да бъде най-бедната и най-изостаналата страна в Европа.
Естествено възниква въпроса това дали е така? Списъкът със страните в Европа може да се види тук, а някакъв показател за БВП на глава от населението във физически обем за доста страни може да се види тук. Лесно се вижда, че България е далеч не е най-последната. След България са нареждат доста бивши съветски републики като Украйна, Беларус, Молдова, Грузия, Казахстан, Армения, Азербейджан. От страните, с които граничим, единствено Гърция е по-напред от нас, за 2005 (за тогава са данните) с Румъния сме на едно дередже (знам, че през 2006 са дръпнали леко), а останалите ни съседи (Турция, Сърбия и Македония) са след нас. Ако погледнете как сме спрямо останалите балкански страни то ще видите, че след нас се нареждат Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина.

От това сравнение стават ясни 2 неща. Първо, че не сме най-бедните в Европа, след като има поне 13 страни по-бедни от нас. Второ, това сравнение дава доста добре представа защо изоставаме от централно европейските страни. Просто сме в беден район, а вътрешният ни пазар е малък. Ако граничехме с голяма и богата страна (каквато Гърция не е), то като покупателна способност нямаше да изоставаме много от 10-те нови членки и съответно щяхме да се развиваме динамично като Балтийските страни (най-бедните от 10те нови членки). Положителното в цялата ситуация, че макар и късно (заради размириците в бивша Югославия) се движим напред. Който не вярва, нека погледне как се развива външната търговия между балканските страни.

Няма коментари: