25 април 2008

Бързи, смели, сръчни

Развитието на технологиите определено ни променя драстично начина на живот, което би трябвало да кара фирмите, заели определени ниши, да са доста гъвкави. Това обаче не се случва. Този мой постинг малко или много е провокиран от излизането на четвъртия сезон на Battlestar Galactica, чийто четвърти епизод ще бъде излъчен довечера по SciFi. Това, което ме изумява към момента, е, че след излъчването на някой епизод не минават и 12 часа и някой вече е направил запис на излъчването по телевизията, направил е цялата врътка с конвертиране на звук и картина, за да се смъкне обема и го е сложил в торент тракер, където в продължение на няколко дни над 20 хиляди човека seed-ват на поразия. А след още 12 часа се появяват и субтитри на български, които са с доста добро качество. И целият този зор се дължи на факта, че някой е подценил доста сериозни пазарни позиции (не говоря само за България) и хората трябва да пиратстват, за да гледат това, което искат, сега, а не след не знам си колко месеца или години.

2 коментара:

Анонимен каза...

Аз съм сигурен, че въпросните ниши са вече заети и фирмите, които са там само чакат благоприятния (от законова или договорна гледна точка) момент, за да пуснат услугите си.
За съжаление това най-вероятно ще отнеме време, така че ще трябва да почакаме. А другият ефект според мен е, че ще прецака тези, които сега си мислят, че ще "царуват" во веки веков:)

dvasilev каза...

В конкретния случай това, което е дразнещо е, че SciFi дават възможност да гледаш (не знам дали срещу заплащане) вече излъчени серии в удобно за теб време, само че ако си на територията на САЩ. Не мога да разбера за чий им е, да не се договорят с някой това да става и в Европа.