29 септември 2008

Няколко дни в Холандия: на зоопарк

Не съм посещавал много зоологически градини (особено пък в чужбина) и поради тази причина Амстердамския зоопарк ме впечатли доста. Не толкова с това, че има голямо разнообразие на видове (мисля, че в Софийския зоопарк те са повече), колкото с това как са подредени и как всичко е част от нещо общо и свързано. Паркът не е на голяма площ, но зеленина го изпълва от всякъде (изобщо не трябва да имате притеснения, че ще слънчасате или ще ви се набият краката от трамбоване по бетонени алеи) ...

... и отделните видове са добре групирани. За повечето видове преграда между тях и посетителите е повече от символична. Така че не трябва да се учудвате, че птиците си имат гнезда по дърветата ....

... и може да се случи да прелитат ниско около вас. Можете да ги снимате на воля (а не да чудите как да излъжете телената мрежа, така че да не загрозява снимката), но трябва да внимавате някой по-любопитен представител да не ви клъвне обектива.

За сметка на това нямате проблем да се здрависате с някоя костенурка и да и смутите пашата.

Това, което ми хареса най-много, беше стаята с пеперудите. Влиза се в нещо като парник пълно с какви ли не пеперуди, от които не ви разделя нищо.

Не на последно място трябва да спомена и Планетариума, който е част от зоопарка.

Досега не бях ходил на такива прожекции и като усещане ми хареса доста филмчето, което даваха (макар и да не знам холандски). Куполът създава обемност на сцената, но за разлика от 3D филмите, няма проблем с фокусирането в произволна точка от екрана.

4 коментара:

Bla каза...

Аз като ходя в Холандия обикновено сам се правя на зоопарк. :D

Анонимен каза...

:) Мисля си, че ако постваш туристическите си летописи в nasamnatam.bg май беше ще стигнат до доста повече хора.

Иначе това за планетариума е яко. В Ню Йорк в национално- историческия музей има такова шоу. Много се изкефих :)

А за зоопарк препоръчвам този в Прага :)

Поздрави и жив и здрав да си!

П.С. Нещо за кризата? Как ги виждаш нещата за България?

dvasilev каза...

@Симеонов: Не съм си поставил за цел да стигат до повече хора.

За кризата по някое време ще има постинг, нямам много време за писане, пък в редицата от следващи постинги има няколко неща преди това.

Анонимен каза...

За целта ясно. Определено не ми се виждаш комерсиален но просто ако ги пускаш и там си мисля, че ще са полезни за повече хора. Ти си решаваш :)

За постинг относно кризата ще изчакам колкото е необходимо.

Бъди здрав и успех!