11 октомври 2012

За данъка върху лихвите

С въвеждането на данък върху лихвите от депозити ГЕРБ са на път да свършат една от най-големите глупости в своето управление. Като се има предвид, колко много глупости направиха, това е сериозно признание. Аргументите за въвеждането му обаче къртят всякакви мивки: 

  • Изравнявал се режима на облагане на физически и юридически лица. Дрън-дрън глупости. Просто физическите лица ще се пренасочват към друг тип спестовни инструменти. Най-вероятно банките ще им помогнат в избора.
  • Данъкът ще стимулира инвестициите. Трябва да си много тъп, за да застанеш зад такова твърдение. По-плашещото в него е, че неявно стои целенасочено желания да се изтеглят пари от банките при положение, че банковите кредити са основен източник за финансиране на инвестиции. Таман банковата статистика се оправи от глупостите, които БНБ натвори преди няколко години и сега отново ще почнат да хвърчат едни странни потоци.
  • Така било и в другите страни. Много хубав аргумент, но когато тръгнеш да го използваш, не трябва да се ограничаваш само до този данък. Хубаво е да се напомни на управляващите, че в повечето страни има диференцирана ставка по ДДС и доста неща от първа необходимост или насърчаващи развитието на хората са с нулеви или доста ниски ставки.

Няма коментари: