22 август 2005

Няколко думи за хижите в Стара планина

На таз годишното екскурзионно останах доста доволен от състоянието на хижите. Определено нивото там по-високо спрямо хижите от миналогодишното ни ходене на Рила и от това през 2003 в Родопите. Все пак за да не станат недоразумения и да не създам грешни очаквания у някой, ще изредя въпросните хижи:
  • Вежен - там бяхме за кратко, но храната беше добра и има баня. Плащаш левче и си къпан.
  • Козята стена - това беше най-лошата хижа от цялото мероприятие. Добре че на нея бяхме в началото на прехода, така че не съм имал високи очаквания. Като смекчаващи обстоятелства може да се изтъкне, че хижата е на труднодостъпно, но страшно красиво място (жалко, че беше предимно облачно и не можах да се насладя), както фактът, че през това лято са я дали на концесия и хората не са имали време да я постегнат. Храната не беше лоша, но топла вода нямаше, освен това не и много топло в стаите. Абе като нормална хижа из другите планини.
  • Дерменка - доста хубава хижа, направо може да влезе в графата хотел. Хубаво, топло, алуминиева дограма, баня (левче-кефче). Има и малки стаи за 3-4 човека, които са доста прилични (над ниво студентско общежитие), както и по-големи стаи с нарове. Все пак толкова хубаво, като че ли не е много на хубаво. Няколко неща не ми харесаха. Всъщност липсва традиционната печка в столовата, около която премръзнали и мокри туристи се топлят и сушат. Разбира се има камина, която създава доста добра атмосфера, но тя не може да се ползва за тези цели (още повече, когато има голяма група чужденци, които се хранят, не ти разрешават да сушиш дрехи и обувки). Добре, че на другия ден беше слънчево и не бяхме планирали да ходим никъде, че да наваксаме със сухите дрехи и обувки. Другия проблем, който се усеща при стаи западно изложение е че напича яко и не могат да се отварят прозорци. Трудно се спи в такива условия. И последното неудобство, което изпитах, беше свързано с банята. Явно хората използват бързонагряващи бойлери, и аз имах късмета да вляза в банята, когато мият чинии и други неща след вечеря. Както се бях наточил за вряла вода след премръзнали ден, много бързо осъзнах студената реалност насапунисан целия. Разбира се на следващия ден си постигнах целта избягвайки пиковите моменти ;-) Но въпреки всичко това беше най-добрата хижа в която поостанахме. Освен това хижата е доста добър пример за това как трябва се развива регионалната икономика.
  • Васил Левски - като че ли за там имахме доста лоши нагласи, едва ли не че е мизерна и прочие, но аз останах доста приятно изненадан. Вярно, че спахме в стая за 14 човека, но все пак сме на планина. Пък там с висок приоритет е топлината и банята (50 стотинки).
  • Рай - хижата освен, че се намира на райско място предлага и доста добри условия. Разбира се стаите са големи, но можете да ползвате баня (не се плаща). Освен това без грижа може да упражните шахматното си майсторство (забравих да кажа, че и на Козята стена има такива възможности), както и да направите не лоши разходки в района.
Освен тези хижи минахме транзит през още две:
  • Ехо - там хапнахме за малко и нямам много впечатления. За съжаление навън беше мъгливо и не мога да преценя до колко хубави гледки сме изпуснали. Иначе тази хижа и Козята стена се поддържат от едни и същи хора.
  • Добрила - когато минавахме през таз хижа, тя беше в разгара на ремонта си. Доста добре я стягат. Тя се поддържа от същите хора, които стопанисват Дерменка, на за разлика там, като че ли тук планинския дух ще бъде доста повече запазен.
Като че ли това е което мога да споделя за хижите. Надявам се на някой да съм бил полезен.

Няма коментари: