19 март 2006

Аклиматизация



С наближаването на пролетта се наблюдава постепенно покачване на температурите навън, които още малко и ще достигнат положителни двуцифрени стойности, и времето става по-приятно. Мога да се разхождам с по-тънко яке, а даже и по тениска с къс ръкав. Интересно защо зимата при такива температури мога да съм по-леко облечен, а лятото трябва да се навличам? Миналато лято, когато катерихме с други луди Черни връх от Драгалевци през нощта, си избрахме може би един от най-хубавите дни през месец август, но горе при 6 градуса тези с по-летни дрешки бая студ браха и не можахме да изчакаме изгрева горе. Явно в целия този процес е от значение аклиматизацията на човек към температурите и от значение не абсолютната температура, а относителната спрямо среднодневната температура. Последното ме прави оптимист и сигурно другата зима може да спретна нощно катерене на Черни връх посред зимата. Ако ми е вярна логиката, температури от порядъка на -25 градуса не би трябвало да са много притеснителни ;-)

Иначе, ако някой иска да катери Черин връх през нощта, от мен да знае, че няма смисъл. Това лято може би ще проверя има ли смисъл да се катери Мусала през нощта.

2 коментара:

Анонимен каза...

Хубав сезон е пролетта. Обичам и планината. Приятни са походите в различните планини в страната. За мен лично е обезпокоително температурата да е -25 градуса, но когато искаш да изпиташ нещо и го желаеш, защо не. Приятно изкарване на Мусала и е хубаво да се разкаже преживяното. Не е ли опасно през нощта да се катери Мусала?

dvasilev каза...

@Anonymous: Нямам представа колко е опасно. Със сигурност ще е студено, но ако човек е добре подготвен, това не трябва да го притеснява. Най-неприятното при нощните ходения е, че на човек му се доспива много по някое време, а леглото е на няколко часа път. В случая с Мусала и около час шофиране.