07 март 2006

Numb3rs

Последните няколко седмици следях по БТВ сериалчето Numbers, което бяше преведено като Криминални уравнения. Въпреки, че не ми хареса много, го следях. Като че ли ми беше интересно да видя поредната глупост, която ще кажат и да се възмущавам. Като че ли идеята на сериала е да покаже колко приложения има на математиката в живота, но честно казано се бяха престарали. Ако пък не му е била това идеята, значи просто е тъп.

В крайна сметка, ако го гледате ще разберете, че:
  • ако се качите на последния етаж на сградата с отвес в ръка и видите какви елипси прави, то ще може да сметнете как реагира сградата на земетресения и вятър.
  • ако имате видеофилмче от някаква гадна охранителна видеокамера, дето от образа нищо не се вижда, то използвайки правилните програмки, може да се увеличи картината и да разчетат ситните букви.
  • най-сигурното изтриване на файл е като по случаен начин се инвертират част от битовете, а пък аз винаги съм си мислил, че зануляването не върши по-лоша работа.
  • ако имате летателен обект, който поради една и друга причина не се засича от n наброй радара, то ако вземете в съвкупност цялата информация от всичките радари, ще може да получите движението на обекта, че даже и нещо като снимка, която го показва в не малко детайли.
  • като се апроксимира крива по дадени точки, те винаги седят на кривата нищо, че точките на свобода са доста. В конкретния случай една експонециялна крива, която зависи от един параметър мина без грижа през 10 точки.
  • балистичните криви без грижа се смятат наум.
Разбира се имаше и куп други глупости, които вече съм и забравил, но най-странното е, че винаги имат правилния софтуер (нищо, че той е толкова специализиран, че го няма в масова употреба и най-вероятон трябва сам да си го пишеш) и данните са винаги в правилния формат, така че да не се налага да се губи време за импортиране на данните. Може би само на мен ми се налага да губя прилично време да си събирам и конвертирам данните от единия стандартен софтуер за другия, както и ако никой от тях не ми върши работа да си пиша програмки за конкретните сметки, но явно такъв ми е късмета. За капак на всичко БТВ да бяха си взели косултант по тематиката, че на места много издъхваха. Например Bayes (името на един математик) в превода на български беше преименуван от Бейс (както е известен в цялата литература на български) на Баяс или нещо от сорта. Разбира се в целия сериал имаше и някакъв пич, дето го раздаваше но отнесен физик или математик и пускаше много яки лафове, само дето май не бяха предназначени за широката публика. Ако пуснат някой друг сезон пак ще го гледам за да се възмущавам :-)

1 коментар:

SexY_15 каза...

Здравей, мога да кажа че на мен лично много ми харесва филмчето както всяко криминале, но не забравяй все пак че това е сериалче което се опитва да се вмъкне в 40 минути а това не е никак много. Не разбирам много от компютри файлове и така нататък, но смея да кажа само, че не вярвам някои да успее да свърши толкова много неща за 40 минути, затова казват че филма няма нищо общо с реалноста, пък ако някои успее да хване престъпник за половин час бих му се поклонила искрено.