23 февруари 2008

Прегрява ли българската икономика?

Смехът е здраве, а от ИПИ определено се грижат да сме здрави. Авторът на това писание определено е демонстрирал липса на знания какво означава една икономика да прегрява и някак си опитва да ни убеди, че това не е така (има някаква сезонност в тези опити, през пролетта на миналата година пак се пишеха глупости на тази тема). В него се омаловажава инфлацията, като се изказват някакви фундаментални фактори, за които не става ясно защо не са се отразили в такава степен на повечето икономики в ЕС. За България има няколко изследвания относно оценяването на output gap-а, като повечето от тях показват, че икономиката прегрява. Разбира се, човек, ако реши да се заяжда, все ще намери нещо, което да не му хареса, но въпреки това, освен ако не е предубеден, лесно може да заключи, че икономиката прегрява. Не става въпрос само за инфлацията. Достатъчно е да погледне какво става с пазара на труда, безработицата намалява, има недостиг на хора и дори „официалните заплати" нарастват значително.

Забавни са и опитите да се коментират мерките за ограничаване на кредитите. През последните няколко години БНБ предприе мерки, чрез които изтегли ликвидност от системата, но по същество те адресират три групи от неща: качеството на отпуснатите кредити, нарастването на кредита (тези мерки вече отпаднаха) и депозитната маса. Интересно е как авторът се мъчи да обясни колко неефективно е увеличаването на МЗР като прехвърля върху него дефектите от въвеждането на кредитните тавани. Любопитна е и „информираността“ му относно натиска на ЕК върху бюджетните излишъци на България (честно казано е доста далеч от истината). А в следното изречение:
Второ, по-високото изземване и задържане на доход, предвид сегашната система на облагане, в сравнителен план се отразява по-негативно на по-нискодоходните групи, които не са от генераторите на външните дисбаланси (потребяват предимно български битови стоки; не купуват скъпи вносни стоки)
се съдържа и неявна критика към въвеждането на плосък данък в България, нещо, с което институтът, за който работи, ни пропищя ушите в последните четири години. Черешката на тортата обаче е изводът, че в прегряването на българската икономика няма нищо лошо (според авторът даже няма такова, но все пак като не знаеш какво е прегряване е трудно да установиш наличието му), защото през този период освен да се е увеличило благосъстоянието, не се е случило нищо особено. Да се чуди човек как такива хора успяват да завършат икономическите университети (за който не ми познава чувството за хумор, това е риторичен въпрос).

Няма коментари: