29 март 2006

Снимки от слънчевото затъмнение





6 коментара:

Orlin каза...

Обаче са страхотни! Супер! Страхотни! Поздравления :)
Два въпроса:
1/Няма ли по-голяма резолюция?; и
2/Как стана работата (технически), откъде са направени снимките и тн?

dvasilev каза...

Благодаря! Снимките ги има и в доста по-голяма резолюция и то в RAW формат. Само че на работата нямам подходящ софтуер, с който да си играя. В блога съм ги сложил малко crop-нати (последната не толкова малко) и доста resize-нати за да се зареждат бързо. Иначе снимките са правени от Борисовата градина. Сложих на обектива на апарата някакво специално черно фолио, което трябва да се пада нещо като UV филтър. Брат ми го взе отнякъде. За да не се получават размазани снимки използвах стативче. Иначе снимките са правени при различни white balance настройки и aperture стойности. Затова и на първата светлината се разпръсва, а на последната са по ясни контурите. Имам някъде към 20-тина снимки от затъмнението, докато съм си играл с настройките.

Анонимен каза...

Браво за снимките! :)

Orlin каза...

Ако има начин и ако не е затруднение - би било хубаво, а аз лично бих се радвал да може да сложиш и по-голяма резолюция. Много са хубави.
Аз стигнах само до там да установя, че в момента на максимално затъмнение (малко преди и около 2) светлината е уникално особена, много ме впечатли, не бях обръщал друг път внимание. Невероятна.

dvasilev каза...

@Надя: Благодаря!

@Orlin: Две от снимките съм ги сложил с почти 4пъти повече пиксели на http://urbanstyle.org/ Ако тамошните модератори ги одобрят, ще може да ги дръпнеш. От сегашна гледна точка, май не съм сложил най-хубавите снимки на блога, но на този етап не планирам да ги слагам допълнително някъде. Кажи в каква резолюция ги предпочиташ, ако реша да ги публикувам.
За светлината си прав. Много контрастно беше всичко.

Orlin каза...

Нямам претенции; щеше ми се да са големи и да заемат целия екран - наистина са много красиви и ... автентични?
Именно защото са непрофесионални, в смисъл без специалната техника и т.н., интернетът се напълни вчера и днеска със снимки от затъмнението :). Тези са непосредствени, по-човешки, така да се изразя :). И затова ми харесват особено.