03 септември 2007

Разделно събиране на отпадъци

От няколко седмици в къщи събираме разделно отпадъците. Всичко започна от изхвърляне на бутилките с минерална вода, но лека по лека разнообразието от опаковки взе да се разширява. Картонени кутии, целофанови опаковки, кофички от кисело мляко и т.н. Честно казано не ми е ясно какво става с така събраните опаковки. Дали наистина се преработват или после отиват на общо основание в депото за отпадъци? Тъй като в България май да няма много преработващи инсталации, съмненията са си основателни, но дори и за момента опаковките да се изхвърлят в депото за отпадъци, пък бих ги събирал разделно, тъй като навици се изграждат трудно. Много по-лесно е да изхвърлиш кофичката с кисело мляко в общия кюп, отколкото старателно да я измиеш, да я смачкаш и да пъхнеш в пликчето за събиране на опаковки. Не знам дали от цялото нещо ще се пести енергия, както пише по разните му брошури, но определено си заслужава. В момента това, което най-много ме затруднява е да преценя дали дадена опаковка става за рециклиране, ако е от няколко части трябва ли да я разфасовам и т.н. Повечето производители са членове на организации за разделно събиране на отпадъци, с което си спестяват или намаляват някакви такси, но изключвайки този икономически стимул като цяло се държат доста безотговорно към целия процес, т.е. намаляват си разходите за производство, но не се интересуват какво става с опаковките. Например на повечето опаковки пише че производителят е част да речем от Екобулпак, но знакът е за отпадък е да се хвърля в кошчето за общо предназначение. Разбира се, има и такива, които те инструктират какъв контейнер да ползваш. Според мен всякаква информация, какво да се прави с опаковката, след като е изпълнила предназначението си ще е доста полезна. В този ред на мисли някой знае ли какъв е редът за изхвърляне на батерии, тъй като слагането им в контейнера за общо предназначение не е най-доброто.

2 коментара:

Искър каза...

Батериите, поне на запад, се събират в едни кошчета по супермаркетите. Не съм сигурен, но мисля, че и тук съм виждал такива.

В България все още липсват заводи за преработка на отпадъци и сегашното разделно събиране е май само "за да свикнем". По принцип би трябвало да има отделни камиони за отделните типове отпадъци, а такива не се виждат. Има слухове за някакви камиони, които уж били разделени на три... Пак според слухове боклуците се сортирали допълнително след извозването и се съхранявали до заработването на заводите за преработка.

Познати, които изхвърлят разделно, са ми казвали, че боклуците се прибирали на едно място от обикновени камиони, контейнерите бързо се пълнели, рядко ги изпразвали, събирала се мръсотия около тях, случвало се и да ги запалят...

Струва, че наистина липсва разяснителна кампания за разделното събиране. Все фактори, които не стимулират хората. Контейнерите настъпват и към нашия блок и като пристигнат, и ние ще хвърляме разделно.... въпреки, че е малко обезкуражаващо да знаеш, че после боклуците отиват на едно място.

dvasilev каза...

Благодаря за информацията. Ще се оглеждам за такива кошчета.