08 октомври 2007

Как се водят преговори?

Снощи по късните новини на BTV видях следния репортаж (в тях имаше само записът, не и коментара на водещите):



Първоначално доста се ядосах, защото интерпретирах разговорите между двамата министри като опит за размотаване на преговорите, но после като помислих стигнах до извода, че нищо лошо не се е случило. В крайна сметка Орешарски е видял, че срещата се е изчерпила и повече прогрес за деня няма да има и всеки трябва да осмисли позициите си, а от друга страна 3 дни е извън България, през които не е хубаво да се губи инерция и времето може да се употреби за направа сметки и разчети на експертно ниво. На политическо ниво лафовете си ги знаем, особено яко става въпрос за синдикати.

Надявам се двете страни да се разберат и да намерят компромисно решение и честно казано не бих си правил труда да коментирам този материал на BTV, но като се има предвид доколко са се изострили позициите на всички относно тази стачка, то сигурно не малко хора са възприели и интерпретирали погрешно този материал. Ако това е било търсен ефект от BTV, то определено не им прави чест.

Не знам дали Даниел Вълчев е за смяна, още повече, че според мен това е най-свестния министър на образованието, който сме имали в последните години (с гладка мисъл и ясна визия), но определено иронията и сарказмът, който често използва в речите си не му прави добра услуга и доста хора, държейки се като малки деца, му се обиждат. Накрая може да излезе, че това е и причината за стачката.

3 коментара:

dzver каза...

Аз останах с неприятно впечатление, изглеждаше ми сякаш се подхилкват и не им пука. Някакво несериозно отношение, желание за протакане. При повторното гледане в тазвечершните новини също не ми се стори ЧАК толкова страшно. При всички случаи, редно е министрите да са подготвени за такава среща, не да импровизират на ухо.

dvasilev каза...

@dzver: Не знам дали министрите са били неподготвени. Аз за себе си съм стигнал до извода, че преговорите пред журналисти никога не са плодотворни, тъй като за да се постигне съгласие всеки трябва да отстъпи за нещо, а никой не иска да го прави публично. От друга страна за пред публиката всеки се прави на неотстъпчив. В този ред на мисли употребата думата "седянка" от Орешарски може би е била точно на място.

Анонимен каза...

Браво на автора, мисля по същия начин и за седянката и за BTV и за министъра.
Хубавото от цялата работа е че в зависимост от това как хората реагират на репортажа мога да преценя кои са трезво-мислищите политици и журналисти.
И за анкетата браво че има точно 5 да и 5 не. :)