19 октомври 2007

Няколко коментара за плоския данък

Вчера попаднах на една статия, която изследва ефектите от въвеждането на плосък данък. Преди фанатиците на тема въвеждане на плосък данък да пристъпят към четенето и, е хубаво да придърпат наблизо успокоителните, защото на база разглежданията в нея основният въпрос е: “Looking forward, the question is not so much whether more countries will adopt a flat tax as whether those that have will move away from it”. Като се има предвид какви буламачи има в working paper-ите на МВФ, то човек не е излишно да бъде скептичен, но при всички случаи като качество разсъжденията са в пъти по-добри от тези на малката групичка хора, които заливаха пресата през последните години за това как трябва да се въведе плосък данък в България.

И един факт малко в страни от темата. При разговор с едни словенци относно въвеждането плосък данък в контекста на оптимална данъчна политика, те споделиха, че при тях имало идея да минават към плосък данък, но след направени симулации върху ефектите от въвеждането, стигнали до извода, че не е социално приемливо, т.е. при сегашната им структура на население и доходи с плосък данък не се максимизира обществената функция на благосъстоянието.

5 коментара:

Анонимен каза...

И аз наскоро попаднах на тази статия в сайта на МВФ. Напълно съгласен.

Анонимен каза...

Тази статия беше публикувана още преди около една година. За този период прогнозата на тримата икономисти общо взето беше опровергана. Броят на страните, приели плосък данък нарасна рекордно за тази година и се очаква подобно нещо и през следващата.

МВФ имаха и някаква странна теза против въвеждането на 10% корпоративен данък. Включително твърдяха, че приходите ще спаднат рязко поради тази реформа. И тук сгрешиха тотално.

Затова и тази година изглежда са по-благосклонни към приемането на плосък данък. В България и в страните от региона.

dvasilev каза...

@георги: Твоят коментар подценява моята компетентност по тематиката и интелигентността на хората, които четат блога ми. Ако си направиш труда ще видиш че в началото на статията пише: This Working Paper should not be reported as representing the views of the IMF. The views expressed in this Working Paper are those of the author(s) and do not necessarily represent those of the IMF or IMF policy. Working Papers describe research in progress by the author(s) and are published to elicit comments and to further debate. Така че аргумента МВФ са некадърници и не им гледайте публикациите не ми го пробутвай. От една страна е несъстоятелен, а от друга страна звучи леко странно именно изказан от теб. По отношение на прогнозата на тримата икономисти, която била опровергана, може би е хубаво да бъдеш по конкретен, защото ако си направиш труда да погледнеш статията, ще забележиш, че там не се дискутират прогнози дали някой ще въведе, няма да въведе или ще премахне плоския си данък, а се прави анализ на плюсовете и минусите. Знам че за теб е ерес говореното против плоския данък, но определено с коментари като горния не оборваш тезата на тримата автори.

Колкото до позициите на МВФ по данъчната политика в България не забравяй, че техните мотиви или цели изобщо не са длъжни да са свързани с някакво оптимално развитие на българската икономика. Още повече, че вече не им дължим пари и да не им пука много дали вършим глупости или не.

P.S. Доста преекспонираш нещата около 10-те% корпоративен данък.

Анонимен каза...

Съвсем коректно и съзнателно съм посочил, че авторите са трима икономисти, а не МВФ. И именно тези автори грешат с прогнозата си за разпространението на плоския данък. Дори не влизам в дискусия как са достигнали до твърдението си и дали имат основания за него.

Мисията дойде и каза в прав текст, че не трябва да намаляваме данъка. С абсолютно безумни аргументи, които бяха далеч от реалността. Същите аргументи, които никога не са се потвърждавали в България.

dvasilev каза...

@георги: След това доуточнение мисля, че вече разбрах каква ти е гледната точка. Поправи ме, ако греша. Значи тези тримата икономисти са решили да изследват ефектите от плоския данък, направили са преглед на страните, които са въвели такова облагане, коментирали са особеностите им и развитието им след промяна на данъчната система, като това сравнение не се е ограничило само до ефекти идващи от данъците, анализирали ли са в по-абстрактен контекст влиянието на плоския данък върху икономиката и се стигнали до извода, че ползите от плоския данък, ако има такива, не са много ясни какви са. В този контекст на авторите казват, че не е толкова интересно дали други страни ще въвеждат плосък данък, а дали няма да има отказали се от тази система, но за теб един такъв въпрос е толкова абсурден, че априори заключваш, че статията е сбъркана (не знам дали си направил труда да я прочетеш, тъй като само за някаква прогноза говориш) и няма смисъл да се коментира по същество, защото страните въвели плосък данък се увеличават. Само че не знам дали разбираш колко е смешен един такъв аргумент. Със същия успех може да оплюеш доклад за вредата от цигарите и наркотиците върху подрастващото население в България като се базираш на факта, че дялът на пушещите и дрогиращите нараства значително след началото на промените.

За данъчната политика в България или по-скоро за липсата на такава може да се говори доста, но ще се въздържа. Все пак коментарът ти за МВФ е доста интересен. Не знам дали си запознат, но от година и половина на сам мисиите на МВФ нямат мандат да водят преговори с правителството и съответно да го натискат да прави или не прави някакви неща, а идват само за да се информират на място как се развива икономиката. Та от такава гледна точка би ми било интересно за коя мисия става въпрос и дали са ти го казали в личен разговор на чашка бира или някой посредствен журналист те е заблудил?