31 октомври 2007

Анкетите в Blogspot

През тази седмица е активна още една анкета в блога ми. Като гледам май ще е последната, тъй като цяло успях да се ориентирам относно функционалността за гласуване в Blogspot.

Някои неща доста ми харесват. Поддържат се голям брой възможни отговори. Аз тествах с 12, предполагам, че и с 20 и нагоре няма да има проблем. Има възможност за избор на повече от един отговор и като се смятат процентите, то човекът гласувал с няколко отговора е броен като един гласувал, а не като в някои други анкети за n-наброй гласували. Човек има възможност да си промени гласа, докато е активна анкетата. Според мен това е доста ценна възможност, особено ако на база някакви дебати мнението му е еволюирало или пък, ако първоначално не е интерпретирал правилно въпроса, какъвто май е случаят в последната анкета (интересно ми е хората, които смятат, че в малките населени места средната брутна месечна учителска заплата трябва да е около 800 лева, което нетно прави около 640 лева през 2008г., колко смятат, че трябва да е в големите градове, както и не смятат ли, че ако заетите в образованието в някоя малка община (да речем Кнежа) взимат между 2 и 3 пъти повече от средната заплата за общината, то това няма ли да взриви трудовия пазар).

По отношение на недостатъците, това което не ми харесва е, че няма някакво специално управление на анкетите и те седят в страничната лента, докато не бъдат изтрити. Като се изтрият (още не съм пробвал), най-вероятно ще се загубят резултатите или поне възможността за тяхното визуализиране. От друга страна, ако се пазят анкетите в страничната лента, то тя ще стане доста претрупана. Сигурно е доста по-добре анкетите да бъдат свързани по някакъв начин с постингите, а в страничната лента да се появяват само активните към момента анкети. Доколкото тази функционалност е в тестов период се надявам хората от Google да измислят нещо по въпроса.

2 коментара:

Искър каза...

Интересно, на мен ми дава възможност да си променя вота:) Аз гласувах два пъти така... това дали е нормално или?

dvasilev каза...

Като си промениш вота, предишният ти отговор не се взима в предвид, така че това не се брои за двойно гласуване.