28 август 2007

GSM неволи

Не мина и месец откакто си взех новия телефон и се появи дефект. За съжаление той не е такъв, какъвто лесно може да се пренебрегне, тъй като засяга телефонните функции и телефонът мога за го ползвам за всичко друго, но не и да провеждам разговори. Тъй като е в гаранция, го занесох в магазина, от който го купих. И от там започнаха проблемите. Няма да казвам от коя верига съм го купил, тъй като поради небрежност на персонала, това може да Ви се случи (а според практиката и се случва) в повечето от веригите за продажба на мобилни телефони. Оказа се че през последния месец съм бил горд собственик на телефон, който не съм купил. Или поне формално така изглежда. IMEI номерът, написан на фактурата и гаранционната карта, не съвпада с този върху телефона. Мен това ме изненада доста неприятно. Имам развален телефон, без документ за покупка и без валидна гаранция. Наложи се да донеса и кутията на телефона. Номерът на нея съвпадаше с този от фактурата и гаранцията. Щеше и да е странно, ако не съвпада. Имам навика да проверявам такива неща. Явно при разглеждане на новодоставената стока, някой е разменил телефоните от две кутии. Човекът от магазина се оказа разбран. Призна ми гаранцията и ми преправи на ръка IMEI номера. Според него, така вече ставам формален собственик на телефонния апарат. Разбира се, аз не съм много успокоен от това развитие, защото за мен големият проблем остава. Покрай тази статия (Дневник нещо са се излакомили и искат абонамент за статии на повече от 2 седмици и това май ще е последната референция, която правя към тях) развивам параноя. В момента има човек, който формално е собственик на телефона, който имам. В случай на необходимост може да покаже документ за покупка и кутията на моят апарат е в него. Ако на този човек му откраднат телефона и той подаде оплакване в полицията, то ще излезе, че аз ползвам неговия телефон. Човекът от магазина каза да не се притеснявам, случвали са се такива неща, контактували са с полицията по подобни казуси и в такава ситуация нещата нямало да се развият неблагоприятно за мен. Аз мога само да се надявам, че ще е така и най-вече да не попадам в такъв казус. А междувременно трябва да си изградя навик да проверявам и номерата по самите джаджи, които купувам, а не само тези на опаковката.

2 коментара:

Анонимен каза...

Всъщност внимавай да не го откраднат телефона, защото от там нататък има по-големи неволи, даже и кутия и фактура и всичко да съвпада, пак нямаш никаква гаранция, че телефона ще бъде открит и ако баде открит дали въобше ще стигне до теб. Сигурното е, че след няколко месеца ще получиш съобшение, че преписката е прекратена поради липса на информация или нещо подобно. Изпитана марка. Остават само времето загубено в показания и писане на жалби и обяснения в полицията. Изобщо както се казва :"Надежда всяка тука оставете".

dvasilev каза...

Безспорно при кражба разправиите са големи. Доколкото съм чувал (не знам до колко е вярно), но телефони лесно се проследяват по IMEI номера. Разбира се, в България полицията трябва и да прояви активност, което като че ли, по една или друга причина, прави избирателно.